На 28 юли 2022 г., четвъртък, от 18.00 ч. в

...
На 28 юли 2022 г., четвъртък, от 18.00 ч. в
Коментари Харесай

Саймън Ван Парис от резидентната програма за артисти на Община Пловдив открива скулптурната инсталация в двора на Градската художествена галерия в Пловдив

На 28 юли 2022 година, четвъртък, от 18.00 ч. в двора на Градска художествена изложба Пловдив – ул. Съборна 14 А (Старият град, Пловдив) ще се състои откриването на скулптурната апаратура на Саймън Ван Парис „ Градски портрет на Пловдив “.

Саймън Ван Парис е участник от резидентната стратегия за актьори на Община Пловдив CONTEXT AiR през 2022 година

За насочна точка в своето изкуство той употребява материали, открити на улицата, и трансформира наблюденията си от града в геометрични форми, чрез тези открити предмети и материали. Авторът предлага лична интерпретация на града през погледа на новодошлия.

Инсталацията ще бъде експонирана и налична за гости в идващите няколко месеца.

В допълнение на инсталацията има саундтрак от записани в града звуци, който може да бъде чут на:

www.studiovanparys.com/plovdiv

Саймън Ван Парис (1986, Гент, Белгия) приключва през 2010 година Училището по изкуства (KASK) в Гент. Скоро по-късно той се настанява в своето студио в NUCLEO. Оттогава работи в посока да разшири артистичния си небосвод с интернационалните съдействия от Лондон (UK, 2015, 2018) през Буенос Айрес (AR, 2017, 2019), Хонг Конг (HK, 2018), Ньошател (CH, 2018), Монтевидео (UY, 2019), Шанхай (CN, 2019), Техеран (IR, 2020) и Антофагаста (CL, 2020 г.). Последни осъществени негови планове са в Трир (Германия, 2022 г.), Кноке (Белгия, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 2021 г.). Всяка нова среда оказва въздействие върху неговите творби, за които е определящо значимо взаимоотношението сред гостуващия актьор и локалните общности. През 2018 година Симон получава грант за развиване от фламандското държавно управление за своя интердисциплинарен метод. Освен това той употребява опита си за взаимоотношение отвън полето на образните изкуства, като прави звуков дизайн за стилния лейбъл Barmés.be, сценография за на пърформанса на Лиза Вереертрбуген, Watzmann & NT Гент (2018), прототипиране на мебели за органична пекарна Compaan (2018), графичен дизайн за записи Life&Death (2015).

CONTEXT AiR е стратегия за креативен резиденции в гр. Пловдив, която е инициирана през 2021 година от Община Пловдив. От 2022 година куратор на CONTEXT AiR е Светлана Куюмджиева.
Целта на програмата е да насърчи партньорствата на локално равнище и да поддържа основаването на нови художествени произведения, въодушевени от града и неговата еклектична комбинация от антична история, социалистическо завещание и модерна действителност.

През май и юни в Пловдив беше извършена резиденцията на украинската образна артистка Дария Пугачова.

В момента на резиденция в града са артистичното дуо Ане Ферес (от Нидерландия) и Люк Конрой (от Австралия), които работят по взаимния им план „ Новини от вкъщи “, отдаден на Пловдив.
А до края на годината – през октомври – в границите на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 година креативна резиденция на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР