На 28 януари 2018 г. (Неделя на Митаря и Фарисея)

...
На 28 януари 2018 г. (Неделя на Митаря и Фарисея)
Коментари Харесай

И варненския митрополит Йоан се произнесе против Истанбулската конвенция

На 28 януари 2018 година (Неделя на Митаря и Фарисея) светата Литургия в Катедрален храм " Успение Богородично " - Варна оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски консултант, ставрофорен иконом Петко Минчев - нравствен надзирател на Варненска и Великопреславска епархия и ръководители на Варненските храмове.
Прозвуча Евангелското четиво за Митаря и Фарисея. Светата Църква е определила тази алегория да се чете в първата подготвителна неделя към Светата Четиридесетница. В нея можем да открием гордостта и заслепеното възприятие за праведност на Фарисея и откровеното смирение на Митаря. Ясното осъзнаване на нашата прегрешение и съзнанието ни за недостойнство пред Бога водят към откровено смирение.
По решения на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете мнението на Светия Синод на Българската Православна черква по отношение на Истанбулската спогодба. Пълният текст на мнението можете да откриете на:http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=254101

След края на светата Литургия митрополит Йоан отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска ", която ще остане в рамките на епархията и през идващите дни. Архиереят благопожела: " Нека Бог, по молитвите на Пресвета Богородица ни оказва помощ, закриля и пази от всяко зло и да ни даде духовна трезвеност, разумност и улегналост в идните дни, които последователно ни довеждат до Светата Четиридесетница. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР