На 28 октомври (събота) официални представители на кино „Евросинема -

...
На 28 октомври (събота) официални представители на кино „Евросинема -
Коментари Харесай

Спира ли „Евросинема" премиерата на „Донбаска пролет" под външен натиск?

На 28 октомври (събота) публични представители на кино „ Евросинема " - София обявиха, че имат намерение да спрат премиерната прожекция на документалния филм „ Донбаска пролет ", планувана за 31 октомври 2017 година от 19:30 часа в зала 1 на „ Евросинема ", бул. „ Александър Стамболийски " №47. В телефонен диалог с създателя на кино лентата шефът на киното Димитър Василев декларира, че уговорената преди 1 месец прожекцията не може да се състои. По негови думи повода за това е нота от посолството на Украйна в България до Министерство на културата. На собствен ред Министерство на културата оказва напън на Ина Дърова - притежател на кината „ Евросинема " и „ G8 ". Това стана ясно от самата нея в телефонен диалог със сценарист на кино лентата. Нужно е да отбележим, че все още нито един от тези публични представители на „ Евросинема " не е аргументирал в писмен тип своето мнение по въпроса до създателите на кино лентата и до зрителската публика.

На 29 октомври фенове ни осведомиха, че касата на кино „ Евросинема " отхвърля да продава билети за „ Донбаска пролет ". Отказът не е съпроводен с пояснения за какво. Представител на нашия екип също се увери на място в този факт. Освен невъзможността да се закупуват билети, ние установихме, че е махнат от вътрешната витрината филмовият ни афиш. На витрината стои програмата на киното - там, посред листата с всички идни продукции за датата 31 октомври, към този момент не попада заглавието на нашия филм.

Ние, основателите на този кино лентата, избрахме „ Евросинема " за нашата премиера, тьй като това кино е известно досега с проявлението на „ самостоятелни документални и различни филми ". Преди 1 месец извършихме предплащане за наемане на зала 1, от 2 седмици сме дали цялостния запис на кино лентата на шефа. Новината за прожекцията към този момент доближи посредством Интернет, плакати и брошури („ Програмата " ) до хиляди български жители. Десетки към този момент са закупили билети от касата на киното и още мнозина чакат да посетят филмовото събитието на 31 октомври.

Като създатели на „ Донбаска пролет " заявяваме на феновете и аудиторията: ние не се отхвърляме от плануванаъа премиера на 31 октомври!

За кино лентата, който желаем да покажем на феновете, са изразходвани персонални средства на неговия създател и е положен непринуден труд от страна на целия негов екип. Погледът към събитията е различен, подсилен с документалност и свидетелства.

Ние недоумяваме: какви хора и по какви аргументи могат да желаят да спрат един нов български филм, който още не е показан на никое място? Може ли да има „ причини " за възбрана на един към момента бял екран? Откъде идва тази цензура - киното дължи обяснение за това и дължи обяснение по въпроса „ Възнамерява ли да постанова цензура под външен напън? ".

Ние не одобряваме да бъде юридически опит за цензура със прекъсване на уговорена прожекция. Подобна цензура, в случай че управлението на „ Евросинема " я одобри за основателна, е неприемлива за нас като създатели. Все още имаме вяра, че представителите на киното ще изпълнят своя ангажимент и ще оправдаят оказаното им доверие.

Спирането на една съзнателно направена и истинска кино творба ще се окаже още по-неприемливо за всички фенове. Защото феновете желаят да научат повече по тематиката, която филмът, посредством своите репортажи от мястото на събитията, предлага. Темата за войната в Украйна и последствията за популацията в Донбас - това е тематика, която визира нашето българско общество. Темата визира и цялото мислещото човечество. Авторът на кино лентата и екипът му, като младежи и създатели, желаят нашите очи да бъдат необятно отворени за аргументите и ужасите на всяка война. Ние не одобряваме външен напън да се пробва да затваря погледа ни към тези събития, да приспива нашата съвест и да се пробва „ да икономисва " на българската публика трагичните последствия от антихуманни планове и дейности. Нека не забравяме: непознатите „ далечни " ужаси и премеждия някъде другаде, могат да се окажат за нас също едно близко на следващия ден. Културата е едно от правилните средства да не допуснем сходно трагично на следващия ден. Да бъдем лишени от просвета, значи да бъдем лишени от познание и от независимост.

Приканваме вас, феновете - не се отхвърляйте! Ние от „ Донбаска пролет " не се отхвърляме! Времето и мястото на срещата ни е известно: това е 31 октомври (вторник) от 19:30 часа в „ Евросинема ". ОЧАКВАМЕ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС)!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР