На 28 и 29 август в тетевенското село Черни Вит

...
На 28 и 29 август в тетевенското село Черни Вит
Коментари Харесай

В Черни Вит ще се проведе 40-ти общински събор на народното творчество „От Тимок до Вита”

На 28 и 29 август в тетевенското село Черни Вит ще се организира II Национален и 40-ти общински фолклорен събор „ От Тимок до Вита ”. Началото на събитието ще бъде обещано в 09:30ч., на 28 август, в центъра на селото, където се намира и фолклорната сцена.

Съборът има конкурсен темперамент, а в него ще могат да вземат участие фолклорни сформира, инструментални групи, самостоятелни реализатори, инструменталисти, артисти, танцьори, групи за национални традиции и разказвачи представящи достоверен и обработен фолклор.

Съборът е основан през 1980г. от НЧ „ Христо Смирненски 1925г. ”, Кметство с. Черни Вит и ОУ „ Георги Бенковски ”, с. Черни Вит. Идеята е да се показват групи и сформира от селото, само че заради възходящия интерес към събитието през идващите години, стартират да се включват участници и групи от тетевенска община и Ловешки окръг, а в следствие и групи от цялата страна.



Датата за осъществяване на събора също не е инцидентна. През 1981год. хората от Черни Вит обричат селото на „ Пресвета Богородица ” и по този начин всяка последна събота и неделя на месец август (около датата 28 август- Успение Богородично по остарял стил) в Черни Вит се организира събор. Той е привлекателен център за ценителите на българския фолклор, както и за почитателите на огромния фолклорист - проф. Васил Стоин и неговия следовник и един от създателите на чернивитския събор - Марин Иванов - национален артист, занаятчия на песенния роман.

Обнадеждаващ е фактът, че с всяка минала година се вижда присъединяване на от ден на ден младежи, което е доказателство, че благосъстоянието на локалните обичаи и традиции ще бъде съхранено и предадено на идните генерации.

Още от ЛОВЕЧ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР