На 28-29 ноември в Братислава се проведе министерска конференция на

...
На 28-29 ноември в Братислава се проведе министерска конференция на
Коментари Харесай

Зам.-министърът на МВР представи България на форум в Братислава

На 28-29 ноември в Братислава се организира министерска конференция на Залцбургския конгрес в границите на Словашкото председателство на самодейността.

В рамките на закрит формат за страните членки и европейските институции бяха разисквани най-актуалните въпроси от дневния ред на Европейски Съюз – новите оферти за регламенти за Европейската организация за гранична и брегова защита и Агенцията на Европейски Съюз за убежището, както и ревизираната инструкция за връщането. Участниците в Залцбургския конгрес показаха кардинална поддръжка за усилване на мандата на двете организации, както и за повишение на успеваемостта на връщанията посредством промени в директивата, само че в същото време подчертаха, че това не трябва да е за сметка на интервенция в пълномощията на способените национални органи и нарушение на правото на страните членки да вземат крайните решения. Повечето страни подчертаха, че е нужен деликатен разбор на връзките сред обособените досиета, като продължи работата по пакетния метод за законодателните оферти в региона на убежището – единствено по този начин може да бъде обезпечен изчерпателен и сложен отговор на провокациите в региона на миграцията и убежището, пред които е изправен Европейски Съюз.

Във втория ден на конференцията се включиха и представители на Групата на приятелите на Залцбургския конгрес от Западните Балкани. Обсъдена бе миграционната обстановка по Западнобалканския маршрут, като още веднъж бе изразена единомислеща поддръжка за усилването на мандата на Европейската организация за гранична и брегова защита във връзка с съдействието с трети страни – освен непосредствените съседи на Европейски Съюз, само че и други трети страни. Обсъдени бяха и опциите за задълбочаване на съдействието сред страните от Залцбургския конгрес и сътрудниците от Западните Балкани по противопоставяне на проведената престъпност, с акцент - битка с трафика на опиати, оръжие, контрабандата на мигранти и трафика на хора.

Подкрепа за продължение на дейното съдействие в този формат бе изразена и от представителите на Европейската комисия, Европол и Европейската организация за гранична и брегова защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР