На 28.09.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров се срещна в

...
На 28.09.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров се срещна в
Коментари Харесай

Цацаров увери еврокомисар Юрова в подкрепа за Европейска прокуратура


На 28.09.2017 година основният прокурор Сотир Цацаров се срещна в Брюксел с еврокомисаря по правораздаване, права на потребителите и тъждество на половете Вера Юрова и с еврокомисаря по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел.

Две бяха главните тематики на диалог с еврокомисаря Юрова - основаването на Европейска прокуратура и напредъкът на България по Механизма за съдействие и оценка.

По отношение на Европейската прокуратура еврокомисарят заяви, че при започване на октомври се чака да бъде гласуван план на правилник в Европейския парламент и по този начин стадият от основаването на Европейската прокуратура ще съвпадне с българското председателство на Европейски Съюз.

Главният прокурор акцентира, че в страната ни няма разлики сред политическата и професионалната позиция - съществува цялостна поддръжка на концепцията за основаване и пълноценно действие на бъдещата Европейска прокуратура. Тази конструкция ще се занимава главно с закононарушения, увреждащи финансовите ползи на Европейски Съюз.

Обсъдени бяха и съществени моменти от плана за правилник,който през днешния ден е бил признат напълно от комисията LIBE.

Еврокомисар Юрова акцентира, че с приемането на регламента, европейските политици са изпълнили своята задача и в този момент на ход са експертите (прокурорите и полицейските органи на държавите-членки).

Главният прокурор осведоми Юрова и за осъществяването на рекомендациите по последния мониторингов отчет от страна на прокуратурата на Република България. Основен акцент беше подложен върху следствията против лица, заемащи висши държавни длъжности - народни представители, министри и магистрати.

В хода на диалозите бе подчертана още веднъж позицията, че е допустимо до края на мандата на сегашния състав на Европейската комисия Механизмът за съдействие и оценка да прекрати своето деяние, в случай че България продължава с темпа на промените.

В диалозите си с еврокомисаря Мария Габриел, Цацаров оцени високо самодейността й за полемика по отговорностите на интернет-платформите да отстраняват нелегално наличие в уеб сайтове, изключително когато са свързали с тероризъм и полови закононарушения. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР