На 27 юли ще може да наблюдаваме най-продължителното лунно затъмнение

...
На 27 юли ще може да наблюдаваме най-продължителното лунно затъмнение
Коментари Харесай

Най-продължителното лунно затъмнение от 100 години е тази нощ!

На 27 юли ще може да следим най-продължителното лунно затъмнение от 100 години насам. Явлението извънредно и тъй като ще е цялостно, а не отчасти лунно затъмнение, написа Live Science.

Планетата ни ще се намира сред Луната и Слънцето, като ще хвърля сянката си върху естествения си сателит. И защото Луната ще е във фаза на Пълнолуние този петък, преди да бъде затъмнена от Земята, ще има кървочервен отенък, а не всекидневно сребрист.

Пълното лунно затъмнение ще стартира от 20.13 часа българско време и ще продължи до 1 след среднощ. Феноменът ще може да се следи от Източна Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Индия.

Освен на впечатляващото затъмнение, ще бъдем очевидци и на различен феномен – Кървава Луна. Този петък е Пълнолунието за месеца, поради което Луната ще има червено-оранжев цвят.

 Най-продължителното лунно затъмнение от 100 години е тази нощ!

В предишното този феномен е считан за злокобно предсказание. Според някои предания откривателят Христофор Колумб е отплавал в нощ на кървава Луна и това му донесло злощастие, защото 6 месеца не съумял да се измъкне от Ямайка, а локалните не били доброжелателно настроени към пришълците.

Колумб и хората му гладували, до момента в който чакат помощ. Били избавени от мореплавателя и търговец Йохан Мюлер декор Кьонигсберг, прочут още като Региомонтан. От него научил за нещастното предсказание в нощта на заминаването му.

При повторното си посещаване в Ямайка Колумб предизвестил локалното племе, че в случай че не носи храна на мореплавателите, техният Бог ще им открадне Луната. Няколко дни по-късно и в тази част на света настъпило кърваво Пълнолуние, което изплашило локалните и те се съгласили да оказват помощ на Колумб и останалите мореплаватели.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР