На 27 януари, петък, от 20 часа на ул. Хан

...
На 27 януари, петък, от 20 часа на ул. Хан
Коментари Харесай

Благотворителна вечеря на тъмно в подкрепа на незрящи ще се проведе в София - Общество

На 27 януари, петък, от 20 часа на ул. " Хан Аспарух " №65 ще се организира " Тъмната вечеря " - благотворителна вечеря на мрачно в поддръжка на незрящи, чиято цел е да насочи публичното внимание към хората със зрителни увреждания в България.

Събитието ще се състои в профилиран ресторант, където се сервира в 100% мрачевина от особено подготвени незрящи. В изискванията на цялостен мрак ще бъде показан екипът на плана за основаването на скулптурна комбинация от бронз, която ще съставлява тактилен макет на София със знакови здания, каквито има в множеството европейски столици, а неотдавна и във Велико Търново, където бронзовият макет е на Средновековен Царевец.

     

Снимки на бронзови градски макети в 2 града в Хърватия - Пула и Загреб, Shutterstock

Идеята е върху композицията ще бъдат изписани на брайлова писменост и текстовете на химна на България и химна на Европейския съюз в оригинал. За реализацията ще бъде изработен конкурс и крайната цел е бронзовата отливка да бъде ситуирана на налично място в историческата част на София.

Първата стъпка за осъществяване на плана е акция за набиране на средства, която ще бъде поредност от благотворителни събития, с които да се ангажират хора за поддръжка на незрящите в България и възстановяване на видимостта към техните проблеми и решаването им.

Организаторите от Фондация " Синергиа " са едни от най-активните благотворителни организации в поддръжка на незрящите в България, които съществуват от 2015 година и всяка година провеждат благотворителни начинания и осъществят планове в интерес на хората със зрителни увреждания.

" Вярвам, че тъмнината е инструмент за смяна, носи прояснение и трансформира гледните точки на зрящите хора, в случай че с дейни дейности се повлияе на мисленето, метода на живот и действителните, и въпреки всичко разрешими проблеми на незрящите ", показва Евгени Митев, началник на екип от незрящи и добавя.

" Поканен е всеки, който желае да е част от решенията, да се включи и поддържа хората със зрителни увреждания в България, хора от бизнеса, публицисти, запалянковци, както и други организации в социална изгода със сходни цели и ценностна система. Длъжни сме да върнем доверието в неправителствения бранш ", добави той. 

Теодора Хайверова, незрящ помощник на фондацията споделя:

" Има хора като мен, за които действителността не е забележима, само че може да се чуе, допре, вкуси и усети. Виждали сте хора със зрителни увреждания на улицата или в градския превоз с бял бастун, куче лидер или компаньон. Но имат ли видимост хората със зрителни увреждания в България? И знаете ли какви са нашите ежедневни провокации и проблеми като безработица, ниски приходи, недостъпна градска среда и превоз, сложен достъп до институции, обществени услуги и опазване на здравето? Вярвам, че дружно като общество можем да подобрим и решим редица обществени проблеми, в случай че имаме повече доверие и оптимизъм и по-малко рецензия и яд ".

За повече информация и резервации:

Фондация Синергиа, 0883 7777 10

Банкова сметка:

IBAN: BG49PRCB92301047580112
BIC: PRCBBGSF

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР