На 27 октомври няколко зелени неправителствени организации са изпратили ново,

...
На 27 октомври няколко зелени неправителствени организации са изпратили ново,
Коментари Харесай

Еколози с нов донос срещу довършването на АМ Струма до Бернската конвенция

На 27 октомври няколко зелени неправителствени организации са изпратили ново, над 20-то, писмо-донос до Бернската спогодба против довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, пише " Еко Новини ".


Той е подписан от Андрей Ковачев - някогашен основен консултант на Борислав Сандов и Тома Белев, до момента в който бяха министър и заместник-министър в Министерство на околната среда и водите.

Другият подписан е Петко Цветков от швейцарската фондация Биоразнообразие. И двамата са някогашни съпредседатели на партията „ Зелено придвижване “.

На 39 страници еколозите са преповторили всички лъжи, които годишно изпращат до Бернската спогодба към този момент над 8 години.

Едно от най-скандалните неща, което прави усещане в писмото е, че зелените настояват пред Конвенцията, че имат поддръжката на цялото общество, че и митингите им в Кресна, на които участваха към 20 индивида – зелени деятели и притежатели противозаконните ханчета и рафтинг комплекси в Кресненското дефиле, били всеобщи.

Реално на митингите им участваха единствено няколко локални, а всички други бяха шепа известни зелени деятели, които бяха пристигнали от София особено за митинг. Освен това огромна част от тях прекарват летните месеци в село Влахи, което, както Еко Новини разкри, е завзето от зелените.

Както се разбра към този момент, в обитаемоте места към Кресненското дефиле се провежда подписка, в която се подписаха над 6000 души в поддръжка на довършването на автомагистралата, и то единствено за 15 дни. Организаторите оповестиха, че подписката е изпратена до Европейския парламент, Европейската комисия, Министерски съвет и Народното събрание.

От към този момент над 20 години еколозите пишат писма до разнообразни европейски институции в опити да провалят Автомагистрала Струма. През това време поради саботажа на зелените Неправителствени организации, групирани в Коалицията „ За да остане природа в България “, в Кресненското дефиле са починали 74 индивида, а ранените са над 400. Този статистика е най-черната за цяла Европа. Няма път в никоя друга европейска страна, който за такова малко разстояние, единствено 16 километра, да е взел толкоз доста жертви.

Статистиката обаче не може да спре еколозите, които вършат всичко допустимо, с цел да блокират плана. От две десетилетия лобират за швейцарска компания, която желае да строим тунел в Кресненското дефиле, чиято стойност би била над 2 милиарда евро.

Това се случва макар всичките доводи на специалисти и учени, в това число и от Българска академия на науките, че построяването на сходен тунел би било рисково, защото регионът е най-сеизмичният в България, а скалите са районът са радиоактивни.

Новият донос е направен от следните екоорганизации:

1. „ Сдружение за дива природа Балкани “. Зад него стои Андрей Ковачев, който единствено в границите на един месец, заведе 9 правосъдни каузи против Оценката за влияние върху околната среда на Автомагистрала Струма. Всичките до едно отхвърлени от съда. Съпругата на Ковачев, Катерина Раковска, дружно с дамата на Тома Белев, Веселина Кавръкова, ръководят клона на швейцарското Неправителствени организации WWF (Световен фонд за дивата природа).

2. „ Българско сдружение за отбрана на птиците “, ръководено от Ирина Матеева. Това е организацията, получила най-вече грантове непосредствено от Европейския съюз и публични поръчки от бюджета. Сумите, които са получили са над 100 милиони лв..

3. CEE Bankwatch Network. Това е доста подозрителна еко мрежа. Членове са единствено зелени неправителствени организации от някогашните социалистически страни. Основната им активност е да блокират енергийни и транспортни планове в Източна Европа. Примерите са доста. Те се пробват да спрат реконструкцията и финансирането на електроцентралата в Ровинари, Румъния. Имат претенции и водят каузи за затваряне и прекъсване построяването на Водноелектрическа централа в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Грузия,България и Румъния. Една от главните им акции е против довършването на Автомагистрала Струма и построяването на транспортен кулоар V в Босна и Херцеговина. В България техен представител е еко сдружението „ За Земята “.

4. „ Институт за Зелена политика “. Този институт в действителност е Неправителствени организации с един член - Петко Ковачев - някогашен съпредседател на „ Зелено придвижване “. Неговият " институт " се е специализирал във водене на каузи против енергийни планове. Едно от тях е против Оценката за влияние върху околната среда на 7 реактор на АЕЦ Козлодуй. Ковачев е работил и в „ CEE Bankwatch-Прага “.

5. Сдружение „ За Земята “, което стана известно преди време, тъй като поради водените каузи от членовете му, строителството на софийския цех за битови боклуци беше занимателно с над 3 години.

Тези екоактивисти, написали компромата от 39 страници до Бернската спогодба против довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, са сегашни и някогашни членове и на партията „ Зелено придвижване “.

Всички те се занимават главно с участване в европрограми за околната среда. Само за последния седемгодишен програмен интервал, за такива действия от Европейския съюз и националния бюджет са отпуснати над един милиард лв.. Тези големи пари с нищо не са спомогнали за съхранението на животинските и растителни типове. Напротив, макар изхарчените стотици милиони, бракониерската сеч към този момент е пандемия. Заради всеобщото обезлесяване на доста места в България от наводнения всяка година умират хора, а вредите са за стотици милиони.

Зелените обаче нямат финансов интерес да се борят с този проблем, а се занимават само с огромни и общественоважни планове.

През последните 8 години, макар че зелените годишно освен пишат сходни писма до Бернската спогодба, ами изпращат и цели делегации, нито един път Конвенцията не е гласувала да стартира следствие на Автомагистрала Струма и нито един път не е намирала нередности в плана.

Бернската спогодба, чието публично название е „ Конвенция за запазване на дивата флора и фауна и естествените местообитания “ е орган на Съвета на Европа. Всички 47 страни от Съвета на Европа са подписали документа, който подсигурява спазването на екологичното законодателство в съюза.

Решенията на Постоянния комитет към Бернската спогодба имат сериозна тежест и нормално Европейският съюз и Европейската комисия се преценяват с тях. България се причислява към Бернската спогодба през 1991 година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР