На 27 октомври 2022 г. Народното събрание постави като основен

...
На 27 октомври 2022 г. Народното събрание постави като основен
Коментари Харесай

В МФ беше представено национално представително социологическо проучване за обществените нагласи сред гражданите и бизнеса за приемането на еврото

На 27 октомври 2022 година Народното събрание сложи като главен приоритет на държавното управление приемането на еврото от 1 януари 2024 година и полагането на всички нужни дейности и старания за това “ – с този анонс министърът на финансите Росица Велкова откри днешната конференция в МФ, на която бяха показани данните от извършеното пред ноември месец социологическо изследване за настройките на жителите и бизнеса за въвеждане на еврото в България.

Министър Велкова разяснява още, че на 6 декември т.г. беше подписано съглашение, с което започваме да произвеждаме пробни евромонети, което е част от пътя ни към еврозоната. Тя изясни, че са готови и признати от Министерски съвет четири законопроекта, които са ангажимент на страната по пътя към еврозоната, след участието ни в ERM II. „ Законопроектът за промени в Закона за Българска народна банка е признат на първо четене от водещата парламентарна комисия и се чака тази седмица да бъде гласуван в пленарната зала. Тази седмица чакаме на първо четене да бъдат признати от водещата комисия и измененията в Кодекса за застраховането и в Търговския закон, като чакаме, че Народното събрание до края на годината ще ги разиска и прегледа в зала на първо гласоподаване “ – заяви още финансовият министър. Според министър Велкова четвъртият значим закон за присъединението към еврозоната е законопроектът за промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, който също чакаме до края на годината да бъде прегледан на първо гласоподаване. Тези четири законопроекта чакаме доникъде на януари да бъдат дефинитивно признати.

По отношение на обявения неотдавна Закон за еврото министър Велкова сподели, че до края на тази година той ще бъде създаден в първичен законопроект от министерствата, ангажираните ведомства, обществените институции и Българска народна банка, като през месец януари ще бъде координиран с браншови организации, с цел да могат да бъдат изчистени и прецизирани текстовете в него и с цел да е по-лесно бизнесът да го ползва. През февруари законопроектът ще бъде оповестен за публично разискване.

„ Сред основните документи, които работните групи в Консултативния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната изготвят е и Комуникационната тактика за информация и гласност на присъединението на България към еврозоната “ – добави финансовият министър. Тя подчертава, че като първа задача от Комуникационната тактика беше да се организира национално представително изследване за публичните настройки на жителите и бизнеса за въвеждането на еврото, като на база на резултатите от него да се приготвят ограничения в отговор. „ За взаимна активност по информиране на обществеността за приемането на еврото предвиждаме да се насочим за работа с кметовете и кметските наместници, защото те са най-близко до хората. До края на месец март ще бъде създаден уебсайт за еврото, ще има и безвъзмездна телефонна линия “ – заяви още министър Велкова.

В отговор на журналистически въпрос за вероятно оскъпяване на цената на застраховката „ Гражданска отговорност “ с новите законодателни промени в Кодекса за застраховането, министър Велкова отговори, че от години стои въпросът пред нашето национално бюро „ Зелена карта “, като той по този начин е ескалирал, че ни е подложен в критериите по уговорките след участието ни към ERM II, защото българското национално бюро не изплаща полици за събития, които са се случили в Италия. Към момента имаме към 10 млн. лева неизплатени отговорности към бюрото на Италия. „ Към момента КФН няма пълномощия да прави мониторинг на активността на нашето национално бюро, по тази причина в законопроекта за промени в КЗ са написани текстове, за които са се съгласили всички национални бюра „ Зелена карта “ да извършват “ – добави още Росица Велкова. 

Боряна Димитрова, шеф на „ Алфа Рисърч “, показа главните резултати от националното представителното изследване на тематика „ Обществените настройки за въвеждането на еврото в България “. Сред жителите то е извършено измежду 1200 души, а изследването измежду бизнеса е измежду 500 компании. „ В българското общество съществуват терзания, страхове и слаба осведоменост във връзка с въвеждането на еврото, което води до една много сериозна поляризация по въпроса за одобрение или неодобряване на присъединението ни към еврозоната “ – анонсира Димитрова. Тя разяснява, че настройките измежду обществеността са за по-скоро за отрицание, а измежду бизнеса са за утвърждение на присъединението ни към еврозоната. Една трета от пълнолетните жители (от които 15 % – изрично, а 18 % – по-скоро) утвърждават прекосяването към единната европейска валута. На противоположната позиция е всеки втори – 23 % показват по-скоро отрицание, а  27 %  – са напълно срещу. При бизнеса – две трети от него  (47 % изцяло и 18 % по-скоро) утвърждават присъединението на страната към еврозоната. Високата поддръжка от бизнеса е обвързвана и с позитивните резултати, които се чакат от въвеждането на еврото върху стопанската система на страната ни и върху бизнеса.

Цялото изследване можете да прочетете .   
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР