На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър

...
На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър
Коментари Харесай

Днес празнуваме Димитровден и честваме 837 години от въстанието на Петър и Асен

На 26 октомври православната черква уважава паметта на Свети Димитър Солунски, умрял за християнската религия при започване на IV век. В българския фолклорен календар Димитровден е празникът, който бележи първия поврат във времето и стопанските действия. Счита се, че светецът носи зимата. Той идва на червен кон, а като раздруса брадата си (или ръкавите на дрехата си), стартира да пада сняг. Това е денят, в който сезонните служащи, наети на Гергьовден, се разпускат и получават своето заплащане за целия интервал. Някои от тях започвали да стягат годежи и сватби, други заминавали на гурбет. Затова Димитровден почитали като празник на ратаите, чираците, строителите.

На днешния Димитровден честваме и 837 години от въстанието на Петър и Асен, и възобновяване на българската държавност. Този акт е доказателство по какъв начин, откакто българската страна я няма на историческата карта от 1018 година, когато Василий Българоубиец ликвидира Първото Българско царство, българският народ е съхранил своята историческа памет за държавност, а царете Петър и Асен са въплъщение на нейното въздигане, сподели проф. Пламен Павлов в изявление за Българска телеграфна агенция.

Св. Димитър Солунски е настойникът на династията Асеневци и на възкресената страна. Петър и Асен, с изключение на тактически и военни дейности, са водели и една умела психическа война. В техните послания се споделя, че светецът е напуснал своя град, високомерен от италианските нормани и е пристигнал да покровителства българите. Хронистите и по особено цариградският патриарх Калист през 14-и век, показва, че в Търново се е пазила парченце от мощите на Св. Димитър. Светецът е изобразен върху монетите, които са били в обращение по времето на цар Иван Асен Втори, както и върху неговия царски щемпел.

По традиция честването на годишнината във Велико Търново е съпроводено с стратегия, написа Българска телеграфна агенция. В 9:00 ч. в църквата „ Успение Богородично “ в квартал „ Асенов “ ще бъде отслужена празнична литургия. След края на службата – в 11:00 ч., от дребната църква до историческия храм „ Св. Димитър Солунски “, където е оповестено въстанието против Византия, ще се състои литийно шествие с иконата на светеца.

В 11:15 ч. стартира празничната стратегия за Димитровден в двора на църквата „ Св. Димитър “. Ще бъде отслужен благослов, произнесени ще бъдат празнични слова, осветлен ще бъде и курбан. За настроението ще се погрижат артистите, музикантите и танцьорите от Професионален фолклорен отбор „ Искра “.

На финала на честванията е прожекцията на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “, която ще бъде излъчена в 19:00 ч. и ще се следи от площада пред крепостта „ Царевец “.

Организатори са община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Националният боен университет „ Васил Левски “, Камарата на строителите и Великотърновската Света митрополия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР