На 26 ноември 2020 г. се състоя премиерното представяне за

...
На 26 ноември 2020 г. се състоя премиерното представяне за
Коментари Харесай

„Електра“ отново на сцената на Софийската опера

На 26 ноември 2020 година се състоя премиерното показване за България на операта „ Електра “ на Рихард Щраус. След серията представления не щеш ли още веднъж публиката може да преживее разтърсващата драма на дъщерята захласната от отмъщението за убийството на татко си. Това е следващото грандиозно предизвикателство, което акад. Пламен Карталов предлага на екипа на театъра, който управлява. След поредицата от вагнерови постановки – тетралогията „ Пръстенът на нибелунга “, „ Тристан и Изолда “ и „ Парсифал “ Рихард Щраус е фантазията на всеки оперен режисьор. Орели на Рихард Щраус са поставяни и преди този момент. „ Кавалерът на розата “ е показана през 1969 година, През 2000 година е концертното осъществяване на „ Саломе “ с присъединяване на Анна Томова-Синтова, а през 2009 година има ново осъществяване на „ Саломе “. Но съгласно всички експерти „ Електра “ е най-голямото прелъщение.

 Мариана Цветкова На 12 и 14 март и на 16 април. Главните функции ще изпълнят Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова и Мариана Цветкова – Клитемнестра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска – Хризотемис, Даниел Острецов – Егист, Веселин Михайлов – Орест.

На пулта още веднъж ще бъде Евън-Алексис Крист, който сподели: „ Преди да дойда в България бях чувал за фантастичните постановки през последните години на маестро Карталов... За мен „ Електра “ е механически най-трудната за оркестъра и ансамбъла. Певците тук са на доста високо равнище – красиви, музикални и мощни гласове с отлични умения по немски език. Оркестърът е с прелестна техническа виртуозност и благозвучност. Радвам се да бъда част от това! “

Ще напомним и останалите от екипа – сценография Свен Йонке, Лео Кулаш – костюми, Фреди Франдзути – хореография, осветяване Андрей Хаджиняк.

Дебют в ролята на Клитемнестра ще направи Мариана Цветкова. Щраус е измежду обичаните ѝ композитори. Изпълнявала е Ариадна от „ Ариадна на Наксос “. „ Рихард Щраус не е елементарен за осъществяване. Иска се освен едно едномесечно назубряне на ролята, а прозрение. Трябва човек да се влее в едно с характерите “, сподели тя. В звуковия файл чуйте какво показа в диалог с Ангел Антонов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР