На 25-тиюли 2023 г., екипът на ОИЦ – Плевен се

...
На 25-тиюли 2023 г., екипът на ОИЦ – Плевен се
Коментари Харесай

Интегрираните териториални инвестиции ще намалят различията между региони

На 25-тиюли 2023 година, екипът на ОИЦ – Плевен се срещна с представители на медиите, с цел да обясни новия районен метод - интегрираните териториални вложения (ИТИ) - и характерните функционалности на Областния информативен център по отношение на използването му.

Част от напъните за понижаване на разликите сред районите, както и в самите райони, включват въвеждането на интегриран метод при вложението на средства от европейските фондове през интервала 2021-2027. Ключова характерност е партньорството и съдействието на локално равнище сред представителите на държавните органи, регионалната администрация, общинските управляващи, бизнеса, академичната общественост, неправителствените организации и жителите, с цел да се осъществят вложения, които са съобразени с локалните особености и дейно употребяват капацитета на съответната територия.

Подходът ще се осъществя посредством осъществяването на концепции за интегрирани териториални вложения – нормално композиция от няколко плана, които дружно с други към този момент осъществени или идни действия способстват за реализиране на задачите и целите на Интегрираната териториална тактика за развиване. Процесът се управлява от Програма „ Развитие на районите “, като финансиране дават и Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “, Програма „ Образование “, Програма „ Околна среда “ и Програма „ Развитие на човешките запаси “.

Основна роля при подбора на вложенията имат Регионалните препоръки за развиване. Концепциите, подадени в Северозападния район на обмисляне, ще бъдат оценени съгласно приноса им за районното развиване. Най-голяма тежест ще имат плановете, подобряващи териториалната съгласуваност, устойчивото развиване и намаляващи неравенствата. Следващият по значителност аршин е запазването и развиването на човешкия капитал, който включва достъпа до качествено обучение и до качествено здравно обслужване, обществени услуги, просвета и спорт. Третият аршин ще прави оценка приноса на концепцията за развиването на стопанската система в Северозапада – дали предизвиква капиталовата интензивност и конкурентоспособността на локалния бизнес, както и устойчивото потребление на локалните запаси.

В осъществяването на новия метод екипът от Областния информативен център в Плевен има нови функционалности като част от експертния състав на Регионалния съвет за развиване. Участвайки в звеното за медиация спомага за сформирането на партньорства сред заинтригуваните страни и реализира съгласуваност при подготовката на концепциите, коментира и разпространява опциите за осъществяване на интегрирани териториални вложения. Експерти от ОИЦ образуват и звеното за обществени съвещания, което ще провежда представянето и публичното разискване на подадените концепции.

За да е сполучлив районният метод, е належащо плануваните действия да имат необятна социална поддръжка и да са инициирани от локалната общественост.

Първата опция за кандидатстване към този момент е отворена и концепции могат да се подават до 27 септември 2023 година през електронната платформа ИСУН 2020.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР