На 25 април двойно слънчево изригване предизвика прекъсвания на радио

...
На 25 април двойно слънчево изригване предизвика прекъсвания на радио
Коментари Харесай

Двойно слънчево изригване предизвика прекъсвания на радио сигнала в Азия и Австралия

На 25 април двойно слънчево изригване провокира спирания на радио сигнала в Азия и Австралия. Основният провинен за това е слънчевото леке AR2993, което в границите на къс интервал от време изхвърля две слънчеви изригвания от клас M1, предава spaceweather.com.

Слънчевите изригвания съставляват избухлив развой на обособяване на електромагнитна радиация. Клас M са умерено мощни и могат да провокират разстройства в някои радиочестоти и от време на време да изложат астронавтите в космоса на равнища на радиация, които са по-високи от нормалното.

Според физика Дийн Песнел от галактическия център „ Годард “ на NASA слънчевото леке AR2993 е приблизително като размер, само че площта му е стотици милиони квадратни километра. Ако сложим Земята в неговия деен район, тя ще наподобява като яйце в гнездо.

Слънчевите петна съставляват райони от Слънцето, чието магнитно поле краткотрайно е усилило интензитета си и е доста по-силно от околното. Тези магнитни сили блокират потока на парещ газ, приближаващ от интериора на Слънцето. Вследствие на това слънчевите петна стават доста по-студени от обкръжаващите ги райони. Слънчевите изригвания се образуват, когато линиите на магнитните полета край слънчевото леке се реорганизират избухливо.

Понякога тези радиационни изхвърляния могат да провокират и коронални изхвърляния на маса, които съставляват детонации от слънчева плазма.

Слънцето бе изключително интензивно през последните няколко седмици. Множество слънчеви петна изхвърлиха слънчеви изригвания.

В момента Слънцето се намира в безоблачен цикъл 25 – 25-ия, откогато стартират формалните му наблюдения през 1755 година Броят на слънчевите петна в този цикъл се усилва. Очаква се да има най-вече през 2025 година, което значи, че по това време можем да чакаме както повече слънчеви стихии, по този начин и повече сияния.

Очаква се някои от тези слънчеви изригвания и коронални изхвърляния на маса да бъдат доста по-силни от сeгашните двойни M1. На 19 и 20 април друго слънчево леке да вземем за пример (AR2992) изхвърли мощно слънчево изригване от класа X, който е 10 пъти по-мощен от M и може да провокира радиационни стихии, които смущават спътниците, радио връзките и даже електрозахранващите мрежи на Земята. Нашата планета остана относително незасегната от въпросното X-изригване, защото слънчевото леке не бе обърнато непосредствено към нас.

Големите слънчеви изригвания и коронални изхвърляния на маса могат да провокират и прелестни сияния на по-нетипични места. Когато короналните изхвърляния на маса ударят магнитното поле, обграждащо Земята, заредените частици от Слънцето могат да преминат по магнитните линии, водещи началото си Северния и Южния полюс, и да си взаимодействат с газовете в атмосферата. По този метод се отделя сила под формата на фотони и се образуват извънредно красивите полярни сияния.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР