На 24 януари е проведен първият успешен полет със самолет

...
На 24 януари е проведен първият успешен полет със самолет
Коментари Харесай

Изтребител F-16 Block 70 извърши първия си успешен полет

На 24 януари е извършен първият сполучлив полет със аероплан F-16 Block 70 в Грийнвил, Южна Каролина. Това заяви американската компания. България е измежду страните, които чакат доставка на този вид самолети.

Полетът се е състоял в 9:17 сутринта и е траял 50 минути. Той е включвал инспекции за летателната валидност на мотора, надзор на параметрите на полета и инспекции на горивната система, както и базово ръководство на самолета.

„ Този крайъгълен камък показва устрема на Lockheed Martin да напредне с програмата и да даде този по този начин нужен аероплан и неговите усъвършенствани благоприятни условия за запазване на сигурността в 21-ви век “, сподели О Джей Санчез , вицепрезидент на Integrated Fighter Group, която включва програмата F-16.

Засега има общо 148 поръчани броя изтребители F-16 Block 70/72. Първите 16 са предопределени за Бахрейн . България също чака 16 броя нови самолети. 8 от тях бяха поръчани през 2019 година, а през 2022 година беше направена поръчка за още толкоз.

Първата партида се чака през 2025 година Закъснението на производителя на самолета Lockheed Martin беше поради преместването на производството на F-16 от Тексас в Южна Каролина. Времево това съответства и с нарушената международна верига за доставки поради COVID-19.

Парите за първите 8 самолета, 1,2 милиарда $, бяха преведени през 2019 година Тази сума стои в сметка (Trust Fund Account) на България по програмата за задгранични продажби за военни цели (FMS) на Съединени американски щати. Парите се теглят за към този момент изпълнени действия.

Заради закъснението и към този момент преведените суми поръчката беше подложена на критика от съперниците на пазаруването на F-16. Една от главните опорни точки беше, че те са единствено " чертежи ".

На 23 ноември 2022 година обаче Народното събрание, които разрешиха на страната да печели от парите, които стоят във фонда. Само два дни по-късно Народното събрание утвърди покупката на още F-16C/D Block 70 от Съединени американски щати. Този път те ще бъдат на разсрочено заплащане.

Към момента България разчита на старите руски изтребители МиГ-29 за защитата на въздушното си пространство. Тяхната поддръжка стана невъзможна след началото на войната на Русия в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР