На 24-ти октомври специалистите от Роскосмос на космодрума Восточний преместиха

...
На 24-ти октомври специалистите от Роскосмос на космодрума Восточний преместиха
Коментари Харесай

Специалисти подготвят ускорителен блок Фрегат за полет от новия руски космодрум Восточний

На 24-ти октомври експертите от Роскосмос на космодрума Восточний реалокираха ускорителен блок “Фрегат ” от монтажно-изпитателния комплекс към станцията за зареждане с гориво и сгъстени газове. Преди това ускорителят сполучливо бе минал през херметическите и електрическите тествания.

Зареждането с гориво се организира от 25-ти октомври до 13-ти ноември.

Напомням на читателите, че до края на годината би трябвало да бъдат извършени две изстрелвания от Восточний.  Едното ще включва ракета “Союз-2.1б ”, този модул “Фрегат ” и съветски сателит за отдалечено сондиране на Земята “Метеор-М ” №2-1. Този старт ще би трябвало да е реалност през ноември. След това през декември би трябвало да лети “Союз-2.1а ” със спътниците “Канопус-В ” №3 и 4.

Дебютното и само към този момент изстрелване от Восточний бе осъществено напролет на предходната година.

Космодрумът Восточний е най-мащабният галактически план, осъществен от Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава, при започване на 90-те години, космодрумът Байконур остана на територията на Казахстан и през днешния ден руснаците се принуждават да се преценяват с друга страна, с цел да могат да изстрелват ракетите си. Восточний се намира в Амурската област на съветския Далечен изток. В региона е локализиран ведомственият град Циолковски, където живеят работещите. Космодрумът към този момент е снабден с съвременна стартова площадка за ракетите от фамилията “Союз 2 ”, а от 2021 година нататък би трябвало да проработи и площадката за ракетите от ново потомство “Ангара ”.

Поради финансови усложнения обаче в близко бъдеще от Восточний ще бъдат провеждани единствено безпилотни стартове, а преместването на инфраструктурата от Байконур на Восточний за пилотирани полети наподобява непостижимо за Русия, най-малко на този стадий. Затова и създаването на новия транспортен съд “Федерация ”, който ще бъде изстрелван с ракета “Сункар ”, ще се концентрира върху Байконур – най-малко през околните няколко години.

Инфо: Роскосмос

На фотографията: Специалисти приготвят ускорителния блок “Фрегат ” за полет от Восточний (Роскосмос)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР