На 24 септември ЦИК е взело решение за откриване 681

...
На 24 септември ЦИК е взело решение за откриване 681
Коментари Харесай

МВнР с подробности за вота зад границата

На 24 септември ЦИК е взело решение за разкриване 681 автоматизирани секции зад граница. Това демонстрира, че измененията в Изборния кодекс, де факто затвърждава практиката за повишен брой секции зад граници. На 19 октомври е изминал срокът за подаване на заявки. По сметки на Министерство на външните работи, общо ще станат 760 секцииите, които ще бъдат разкрити в чужбина. Това стана ясно от брифинг на Министерство на външните работи по отношение на организирането на изборите 2 в 1 в чужбина.

В към 200 секции ще се гласоподава с машини, само че решението е на ЦИК. Ще има потребност от 360 машини, по сметки на министерството, а ЦИК ще реши къде ще има потребност от две машини в секция. Има спад на подадените заявки, на предходните избори са били 70 хиляди, а на априлските - 80 хиляди, а в този момент са към 58 хиляди.

От Министерство на външните работи прецизираха, че най-често се сблъскват с проблеми с представители на политическите партии в секциите. Те желаят от ЦИК да се изтегли този развой допустимо най-рано, тъй като се получава по този начин, че от време на време някои от назначенията им се падат на хора, които не знаят, че имат такава роля, а от Министерство на външните работи не могат да намерят контактите им и нямат връзка с тях.

От Министерство на външните работи са получили оферти от организации и хора зад граница за възстановяване на процеса на вота в чужбина. Една от тях е Мрежата на изборните доброволци зад граница. Те са адресирали до Министерство на външните работи и до ЦИК хрумвания за система за по-добра връзка и съгласуваност за протичането на изборите. Министерство на външните работи ще поддържа концепцията, макар че това е в пълномощията на ЦИК.

От Външното министерство желаеха и повече образование на представителите и членовете в секционните изборни комисии, с цел да може да протекат по-леко и умерено изборите.

От Министерство на външните работи приканват ЦИК да излязат с решения в деня преди изборите, а не в деня на изборите, когато всякога имало проблеми, обвързвано с тълкуването на Избирателния кодекс за вота зад граница.

" Най-голямото предизикателство е втори тур на президентските избори, в случай че има. Ще сме изправени пред една доста огромна компликация. При смяната на ИК и увеличението на секциите зад граница на 700-800, в доста малко време би трябвало да изпратим бюлетини. ЦИК обмисля разновидността да прати нови машини отсам, което ще ни натовари нас, а това е доста огромно предизикателство. Ако не получим машините и бюлетините до 16 ноември, ние не сме сигурни, че можем да ги доставим на всички места за втори тур. Дори да е на 16 ноември ние не сме сигурни, че ще успеем да ги доставим на всички места. Затова се надяваме на 15 ноември най-малко да получим част от книжата и машини. Сортира се по секции, опакова се, имаме доста малко работни дни - в съботата на доста места е неработен ден. Епидемичната конюнктура ще затрудни в допълнение ситуацията ", регистрират от Министерство на външните работи.

Увеличението на броя на секциите в чужбина обаче не е повлияло на броя на гласоподавателите зад граница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР