На 24 септември църквата почита паметта на света първомъченица и

...
На 24 септември църквата почита паметта на света първомъченица и
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама светци, кои са те

На 24 септември църквата уважава паметта на света първомъченица и равноапостолна Текла и на свети Силуан Атонски.

Текла била госпожица от град Икония (сега Коня в Турция) в Мала Азия.

Тя слушала проповедта на свети деятел Павел в града по време на първото му проповедническо пътешестване (в средата на I век) и приела християнството. После сама проповядвала Христовото обучение до своята мъченическа гибел, като станала първата жена християнска мъченица. Затова е наречена равноапостолна и първомъченица. Почита се на Изток и на Запад.

Свети Силуан е атонски подвижник, просиял в святост през първата половина на ХХ век.

Роден е през 1866 година в Русия. От младежките си години желаел да стане духовник и през 1892 година отишъл в съветския манастир " Свети Пантелеймон " в Света гора. След четири години послушничество приел монашество през 1896 година Животът му минал в молитва и пост, като с огромно примирение и самообладание изпълнявал отговорностите си, по отшелнически наричани послушания, тъй като се разпореждат от нравствен дъртак или от игумена на обителта.

В мигове на молитвена съсредоточеност в храма " Свети оракул Илия " при мелницата на манастира Силуан се удостоил да получи признание от Самия Христос.

Оттогава духовният му нюх се изострил. Изпитвал непоносима болежка за прегрешението. Скърбял и плачел за душите, които са надалеч от истината. Той се молел непрекъснато за целия свят. Безгранично обичал хората и Бог. Нямал високо обучение, само че с проучване на Свещеното Писание и на творенията на светите отци придобил рядка мъдрост и впечатляващ нравствен опит. Общуването с него било за близките източник на наслада. Самото му наличие давало мир и разтуха. Молел се за спасението на всички хора по света - " от Адам до самия себе си ". Обичал да споделя: " У който няма обич към врага му, у него не населява Божият Дух ".

Завършил земния си път на 11 септември (24 по остарял стил) 1938 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР