На 24 октомври в Русия отбелязват Деня на войските със

...
На 24 октомври в Русия отбелязват Деня на войските със
Коментари Харесай

Денят на руските спецчасти: Топ 5 на най-успешните им операции

На 24 октомври в Русия означават Деня на войските със особено предопределение или спецчасти, както ги назовават в резюме. На тази дата през 1950 година военният министър на Съюз на съветските социалистически републики Александър Василевски подписва секретна заповед за основаване на първите елементи " за деяние в дълбокия гръб на евентуалния съперник ".

Спецчасти има във всички съветски родове войски. Първата им публична задача е била " заличаване на нуклеарни оръжия и средствата за напредването им " по време на Студената война.

Ето и 5 от най-успешните интервенции на руските и съветските спецчасти, които сега са разкрити по последователност съгласно ТАСС:

1. Прага 1968 година

На 20 август 1968 година руски спецчасти организират интервенция по преодоляване на летището в Прага. Едва откакто те завършват със задачата си, страните от Варшавския контракт навлизат със войски в чехословакия и смазват Пражката пролет.

Овладяването на летището става с създадена интервенция. Бойците са качени на елементарен пътнически аероплан, който е трябвало единствено да прелети над Чехословакия по формалните посоки до Берлин. Над страната обаче първия водач се обажда на летището в Прага и желае позволение за изключително кацане поради отвод на единия мотор на самолета.

След като получава позволение, самолетът каца и за 9 минути спецчастите завземат летището. След 3 часа една въздушно-десантна дивизия на руските Вътрешни войски идва и стартира нашествието. Спецчастите не престават с офанзивата си, този път завземат радио-телевизионните центрове и постройката на чехословашката комунистическа партия и водят всички нейни ръководители в Москва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР