На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и

...
На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

На 24 май България отдаде почит на делото на светите братя Кирил и Методий

На 24 май означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност. В цялата страна един от най-обичаните празници беше маркиран с шествия и концерти.

И през днешния ден по традиция са планувани доста шествия и тържества в цялата страна

В София огромно тържествено шествие потегли тъкмо в 10:30 ч. от Министерството на образованието и науката. Празнично въодушевление огласи централните софийски улици. Стотици възпитаници, учители, родители и публични лица се събраха на тържествената гала пред Националната библиотека и паметника на светите братя Кирил и Методий.

По традиция две деца извършиха стихотворението „ Аз съм българче “. Тази година достойнството се падна на първокласници от столичното 44-о учебно заведение.

По улиците на доста български градове минаха шествия, имаше концерти и разнообразни културни събития.

Специално студио на „ Тази заран “ пред Националната библиотека в София

С духова музика от филантропичната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ в Пловдив стартира многохилядното шествие. Най-отпред възпитаници носиха иконата на светите братя. Заедно с учителите те минаха през основната улица на Пловдив.

Кулминацията беше празничният концерт на представителните хорове на над 200 деца на емблематичните стълби в центъра на града.

Над 600 възпитаници и студенти от Варна се включиха във фолклорна комбинация на площада пред катедралния храм „ Св. Успение Богородично “. В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от писмеността.

Празничното шествие беше образувано от 125 блока с представители от десетки детски градини, учебни заведения, културните и научни институти.

Журналистите са будната съвест на обществото, сподели Антон Хекимян, шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “

В Хасково в празничното шествие в възхвала на буквите се включиха над 1300 деца.

Във Враца три десетметрови флагове, върху които са изписани знаците на глаголицата, кирилицата и актуалната българска писменост поведоха шествието. Честта да го носят, се падна на  деца медалисти от разнообразни олимпиади и надпревари, педагози и музейни служащи.

„ Всичко това може да бъде реализирано с 30-те букви, които употребяваме от епохи “, сподели писателят

Празнично шествие мина и по улиците на Бургас , където от през днешния ден ще има и нов планетариум.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР