На 24-и октомври германската полиция разгони на границата с Полша

...
На 24-и октомври германската полиция разгони на границата с Полша
Коментари Харесай

Третият път: неонацистите, които искат да бранят Германия от мигрантите

На 24-и октомври немската полиция разгони на границата с Полша група от над 50 въоръжени екстремисти, решени да попречат на незаконните мигранти да влязат в страната. Агресивните мъже, от които полицията иззе сълзотворен газ, палки, щик и мачете, възприели апела, насочен от дясноекстремистката партия „ Третият път ". Тя е основа през септември 2013 година в Хайделберг и в началото действа като поделение на ултрадясната Национално-демократичeска партия на Германия NPD. Основател на „ Третият път " е Клаус Армстроф - някогашен функционер на NPD, която напуснал по идеологически аргументи. От „ Третият път " споделят, че имат 700 члена в цяла Германия. Според специалистите, относително дребната бройка на партията е умишлено решение на нейното управление, за което политическата интензивност на „ ядрото " е по-важна от размера на партията.

Нацистка идеология

Името на партията е обвързвано с визията на нейните членове за така наречен „ трети път " в немската политика. Първата точка от програмата на неонацистите гласи: „ Цел на партията „ Третият път " е основаването на немски социализъм, дистанциран както от капитализма, основан на употребата, по този начин и от склонния към уравниловка комунизъм. " Идеологията на „ Третият път " е близка до нацистката, партията се афишира за национализация на основните браншове на немската индустрия. При това „ социализмът " в визиите на десните екстремисти има черти на расизъм и от идеологическа позиция е непосредствен до позициите на партията на Хитлер NSDAP. Така да вземем за пример, програмата на „ Третият път " включва „ безусловната поддръжка на многодетните фамилии за попречване на неизбежното угасване на немския народ ", както и „ съхранението и развиването на биологичната основа на немския народ ".

Освен това неонацистите повдигат въпроса за законността на следвоенните граници на страната и упорстват за „ спокойно възобновяване на Велика Германия в нейните първични граници ". Както е маркирано на уеб страницата на Федералната централа за политическо обучение, „ идеологическото направление и самоопределението на партията „ Третият път " се базират на антисемитизма и расизма, както и на устрема да се откри публичен ред, насочен в сходство с историческия националсоциализъм ".

Стратегията и методите на неонацистите

Във Федералната работа за отбрана на конституцията означават, че през последните години членовете на „ Третият път " са създали доста, с цел да стартира партията да наподобява „ професионално " и да има конструкция, съответстваща на немското изборно законодателство. През 2016 година на локалните избори в провинция Райнланд-Пфалц партията получи 0,1 % от гласовете, а на изборите за Европейски парламент през 2019 година - 0,0 %. Тази година „ Третият път " за първи път се яви на парламентарни избори.

По данни на Федералната работа за отбрана на конституцията, неонацистката партия има 20 разклонения на територията на Германия, членовете ѝ са изключително дейни в седем от федералните провинции, в това число в Бранденбург, където е подхваната и акцията на границата с Полша. Както наподобява, членовете на партията залагат на провокацията като главен способ на политическа битка. Преди изборите за Бундестаг тази година представители на „ Третият път " разлепиха в Мюнхен и в други градове плакати с апела „ Зелените да бъдат обесени ". Впоследствие съдът постанови, че плакатите би трябвало да бъдат махнати.

„ Третият път " като конспиратори

Представители на „ Третият път " са взели участие в демонстрации срещу държавните ограничения за битка против ковид в Германия и са разпространявали теории, омаловажаващи заплахата от пандемията. В една от тези публикации, оповестена на уеб страницата на партията, се споделя, че Международният валутен фонд и Европейската централна банка употребяват пандемията като претекст за изваждане на наличните пари от обращение, и че ръководителката на МВФ Кристин Лагард е с еврейски корени. През 2020-а година в редица немски градове партията „ Третият път " беше провела национални патрули за " отбрана на германците от задгранични нарушители ".

Автори: Бен Найт, Елена Гункел
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР