На 24 декември православната църква почита света преподобно мъченица (+262)

...
На 24 декември православната църква почита света преподобно мъченица (+262)
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ДЕН: На светлия празник днес черпят тези 12 имена

На 24 декември православната черква уважава света преподобно мъченица (+262) - Тя била от благороден езически жанр. Баща й Филип бил шеф на гр. Александрия и целия Египет.

Девойката се увлякла по християнството, напуснала родната си къща и преоблечена като мъж отишла в мъжки манастир. Там била покръстена, станала духовник и след гибелта на игумена била единомислещо определена на негово място.
свързани новини9658на 23.12.202116494на 21.12.2021
Придобила огромна популярност, изцерявайки бедните посредством молитва. Така приковала вниманието на една зла жена – Мелантия, която тя излекувала. Мелантия поискала да прелъсти Евгения, тъй като я считала за мъж. Като не съумяла, тя я наклеветила. била задържана и била принудена да разкрие самоличността си на шефа на града – нейния роден татко.

Семейството й се зарадвало, че е жива и всички приели нейната религия, за което Филип бил уволнен. След гибелта му околните се върнали в Рим и заживели в имение отвън града. предала вярата си на една знатна госпожица – Васила. По-късно двете били наказани на премеждия и посечени на самия Рождество Христово през 262 година

ИМЕН ПРАЗНУВАТ: Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР