На 24.01.2023 г. от 18.00 ч в Националният етнографски музей

...
На 24.01.2023 г. от 18.00 ч в Националният етнографски музей
Коментари Харесай

НЕМ провежда изложба посветена на българите в Румъния

На 24.01.2023 година от 18.00 ч в Националният етнографски музей ще бъде открита изложбата " Българите в Румъния. Културно завещание от фонда на националния етнографски музей “, взаимен план сред ИЕФЕМ – Българска академия на науките и Дружество на Банатските българи в България – ФАЛМИС, оповестиха от пресцентъра на  Българска академия на науките.



Изложбата се стреми да развие нови познания по такива фундаментални тематики като " музей и общественост ", " културно-историческо завещание на българската диаспора в Румъния ", " история и памет в музея " и прочие Основните тематични посоки, към които се развива сюжетната линия на изложбата, са:

1. Колекциониране: стадии, обстановки, събирачи.

2. Предметен свят: информативност, изразителност, атрактивност.

3. Музей и общественост: вектори на връзка и репрезентация.

Изложбеният план се осъществя с присъединяване на представители на българската общественост в Румъния: Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на остарели фотоси и пощенски картички; и Габриела Миту-Булариану – откривател на обичайното национално облекло на българите в Чопля и Попещи Леордени.

Изложбата е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от основаването на концепцията " Falmis – Uvec falim “ (традиционен привет на банатските българи, приближаващ от приветствието сред католици " Хвален да бъде Исус Христос “ и отговорът " Винаги да бъде хвален “), чието начало е положено през 1998 година с отпечатването на първия брой на бюлетин със същото име.

На откриването на изложбата Ансамбъл «Фалмис» към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис ще показват два танца на банатските българи.

Изложбата се провежда с финансовата поддръжка на Изпълнителна организация за българите в чужбина към министъра на външните работи.

Изложбата може да бъде посетена до 26 февруари 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР