На 23 юли т.г. от Продължаваме промяната-Демократична България представиха предложенията

...
На 23 юли т.г. от Продължаваме промяната-Демократична България представиха предложенията
Коментари Харесай

ИТН, БСП и Възраждане се обявиха против промяна на националния ни празник

На 23 юли т.г. от " Продължаваме промяната-Демократична България " показаха предложенията си за промени в Конституцията. Една от концепциите е 24 май да стане народен празник и да се назовава Ден на българското слово, култура и културата, и на кирилицата. 

Защо 3 март е проблематична дата в българската история, попита депутатът от " ИТН " Ивайло Вълчев в декларация от парламентарната естрада. Не пипайте историята, тъй като тя не е бюджет, който може да се настройки съгласно конюнктурата, прикани той.

Ивайло Вълчев стартира декларацията си с роман за опълченеца Петко Милев, заровен в двора на остаряла черква в село Добри дял на 20 км от Велико Търново. Петко Милев е получил привилегията да бъде заровен в двора на църквата, тъй като три пъти е бил хаджия, уточни той. Ходил три пъти до Божи гроб, тъй като е желал да откри утешение за виновност, която е считал, че има към един своя военен приятел, означи депутатът.

" По време на една борба Петко Милев, както и мнозина към него остават на един връх без боеприпаси, без патрони, без поддръжка, единствено с едно знаме над главите си и с врага пред себе си. Но Петко Милев и останалите живи не напущат багра. Петко Милев е първият, който подвига тялото на собствен погубен приятел и го хвърля надолу от върха върху прииждащите врагове. После към този момент за това се пишат стихове, само че тогава това е било просто част от една борба, в която живите и мъртвите побеждават дружно ", описа Ивайло Вълчев. Опълченецът Петко Милев, заровен в църквата на село Добри дял, е мой прапрадядо, добави той. 

Депутатът от Има Такъв Народ Ивайло Вълчев
Снимка: БТА

" Бих желал и мен да ме огледа някой в очите и да ми изясни за какво 3 март е проблематична дата в българската история. Аз с цялата си морска, дунавска, търновска, балканска, тракийска, одринска кръв, с цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разсъдък не мога да схвана къде е казусът в 3 март ", сподели Ивайло Вълчев. 

Можете да променяте празниците, задоволително доста сте, само че не можете да измененията историята, разяснява той. По думите му хубавото и страшното на историята е, че тя към този момент се е случила и в никакъв случай политиката не е успявала да победи историята. И други преди вас са се опитвали да зачертават дати от календара и да вадят думи от песни, с цел да не се обиди някой, в последна сметка не са успявали, означи Ивайло Вълчев.

" Вижте какъв брой е необичайно - едни желаят да не помнят дружно с кого сме воювали, други желаят да не помнят срещу кого сме воювали, да не вземе да се обиди някой, най-после ще желаете да забравим и че изобщо сме воювали за страната си. Но даже в онази ария, която всички пеем на 24 май се споделя, че мечът е бил преди словото ", разяснява депутатът от Има Такъв Народ. 

С това, което вършиме, създавате недостиг в българската памет и в българското национално себеусещане, недостиг, който вие не знаете по какъв начин, само че, популярност Богу, българите знаят и постоянно са знаели по какъв начин да възстановят, сподели още Ивайло Вълчев. 

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия
Снимка: БТА

С декларация от парламентарната естрада Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия също се опълчи на концепцията с промени в конституцията да бъде изменен националният празник. 

С удивление и неразбиране разбрахме, че Политическа партия и Демократична България с лекост са решили да сменят националния празник, съобщи той. И означи, че в Канада може и да не знаят нищо за 3 март, само че тук тази дата има голямо историческо и политическо значение. Гуцанов настоя, че без 3 март страната ни нямаше да я има на картата на Европа, нямаше да има български химн и всичко щеше да е част от Османската империя.

" Предлага ни се да забравим и обречем на забвение националния ни героизъм и способността сами да извоюваме независимостта и свободата си, и след това да се самоуправляваме ", настоя депутатът. Според него новото ръководство се е самозабравило за следващ път. Обвини ги, че са не запомнили какво е наложило дебаркацията, която направиха на Росенец и бързо се върнали и прегърнали с Движение за права и свободи. 

" Моля ви да се опомните. Нали не желаете да останете в историята като най-големите безродници и предатели ", обърна се той към болшинството. 

Гуцанов напомни, че смяната на празника може да стане и по различен път, освен през Конституцията. Според него за хората от Шипка, Батак, София, това има огромно значение, тъй като помнят какво е било и няма да простят това национално изменничество. Продавате българската история, настоя той. 

" Уважаеми, или по-скоро неуважаеми сътрудници, вие сте склонни да жертвате всичко родно за следващ път, да сложите наколенки, пред кого, може би и вие не знаете ", продължи с офанзивата социалистът. Според него създателите на концепцията очевидно не познават историята, което може би е единственото им опрощение, другояче просто желали да разделят българския народ като опълчват два значими празника. 

" За следващ път ли желаете да разделите българския народ и нация? Не виждате ли, че имаме потребност от обединяване и единство? Дали не желаете да скриете измененията в конституцията и националните изменничества от последните 2 седмици като отварянето на военни хранилища и даването на оръжия? Да ви напомня ли какво направихте с енергетиката? Колко неща успяхте да предадете и продадете единствено за няколко седмици, дали това разделяне не е с цел да скриете тези безумства и национални изменничества? ", попита Гуцанов.

Той заподозря, че желаят по длъжностен път да се доберат до локалната власт, тъй като с тези " обятия, сватби и целувки няма да има кой да гласоподава " за тях. 

Накрая депутатът от Българска социалистическа партия прикани за примирение и разсъдък. Историята е тази, която ще ви съди, спрете се малко, вие сте рискови за България, приключи той декларацията си. 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов
Снимка: БТА

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че " пипането на датата " демонстрира ненавист към всичко българско и това може да докара до революция: 

" 3 март е признакът на българската независимост! Независимо какъв е бил статутът на българската страна, тя е реалност. В нея не е имало турски войски и българите, когато са били подгонени и са бягали от турските кланета, е имало къде да отидат, имали са своя народен дом. Без 3 март нас нямаше да ни има! Опасността пред нас, българите, не е за подценяване. Хора, бдете! Искат да ни вкарат във война, във вътрешна война и тази цел в този момент, сега, ние не би трябвало да позволяваме да бъде осъществена ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР