На 23 септември всяка година в двете полукълба на Земята

...
На 23 септември всяка година в двете полукълба на Земята
Коментари Харесай

Пътеводител в първия ден на есента

На 23 септември всяка година в двете полукълба на Земята се следи забавно събитие - дневната светлина е в еднообразно количество. Наричаме явлението равноденствие. Тогава Слънцето и Екваторът застават в една линия.

За хората, които живеят в Северното полукълбо, това е първият есенен ден, а за тези, които обитават земите на юг от Екватора, стартира пролетта. За нас на север денят ще продължи да понижава до декември, когато ще настъпи зимното слънцестоене и денят ще стартира още веднъж да нараства.

Защо съществува равноденствието?

Равноденствието, сезоните и всички сходни промени, които следим, са провокирани от това, че Земята се върти към оста, която е наклонена по отношение на орбитата на нашата планета. Наклонът е причина през половината година Северният полюс да сочи в посока към Слънцето, а през другата половина това се случва с Южния. Затова следим сезоните.

Денят на равноденствието ли е първи ден на есента?

 Първи ден на есента

Отговорът на този въпрос зависи от това дали се дава от метеорологична или от астрономическа позиция.

Според метеорологичните показа лятото обгръща трите най-топли месеца в годината. Зимата се дефинира от трите най-студени, а пролетта и есента са преходните сред тях. Пролетта от метеорологична позиция включва месеците март, април и май, а лятото е отредено за юни, юли и август.

Според метеорологията есента обгръща септември, октомври и ноември, а зимата - декември, януари и февруари.

От астрономическо становище началото на есента настава, когато в Южното полукълбо светлината стане повече, в сравнение с в Северното. В този ден настава явлението, наречено есенно равноденствие.

Денят и нощта на 23 септември в действителност ли са безусловно равни?

 Първи есенен ден

Терминът есенно равноденствие няма потребност от особено пояснение. Буквално значи равна нощ. В деня на равноденствие на всички места по Земята ще има съвсем равно поделени часове денонощно.

Денят обаче няма да е в безусловно същите стойности като на нощта. На този ден в Аляска примерно денят ще бъде с 11 минути повече от половината часове на денонощието; в София ще добави 8 минути и 33 секунди. Тази и други разлики се дължат на метода на изкривяване на светлина на Слънцето при нахлуване в земната атмосфера в другите географски ширини.

Дневната светлина е малко по-голяма като количество поради метода ни на премерване на продължителността на деня: от първия лъч на Слънцето над хоризонта, до последния проблясък на небесното величие, преди да се скрие под хоризонта вечер. Тъй като би трябвало някакво време, за издигането и скриването на слънчевия диск, се получава тази разлика от няколко минути.

Кога листата на дърветата стартират да пожълтяват?

Когато дните стартират да стават по-кратки, дърветата дават сигнал на листата да създават по-малко хлорофил и те стартират да избледняват. Това се отнася до широколистните типове. Промяната в багрите зависи повече от дневното количество светлина, а не от температурите и по тази причина не се трансформира през годините.

Температурите и други атмосферни условия въздействат единствено на наситеността на багрите през есента и на това какъв брой дълго ще се задържат на дърветата.

Сушата също въздейства на скоростта на оцветяване в кафяво.

Съществува ли равноденствието като събитие и на други планети от Слънчевата система?

 Пътеводител в първия ден на есента

Отговорът е безапелационен, има. Всички планети към нашето Слънце се въртят към ос под надолнище, което значи, че познават сезонността. Някои планети са напълно малко наклонени, примерно Меркурий; други копират Земята, а Уран е най-силно накривен. Сатурн да вземем за пример е накривен на 27 градуса и при него равноденствието е събитие, което се среща доста по-рядко, през 15 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР