На 23 февруари Общинският съвет в Монтана ще приеме временен

...
На 23 февруари Общинският съвет в Монтана ще приеме временен
Коментари Харесай

Временен бюджет от 69 700 00 лв. ще приеме община Монтана

На 23 февруари Общинският съвет в Монтана ще одобри краткотраен бюджет за тази година, който ще бъде деен до приемането на постоянен бюджет на страната и общините от идващото Народно заседание, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

Временният, именуван и продължен бюджет, ще бъде в границите на миналогодишния. Неговата стартова рамка е 69 700 000 лв. , като държавната дотация е към 43 милиона лв., а личните доходи на общината – 25 милиона лв.. Макар и да има ограничаване от рамките на предходната година, то бюджетът ще е най-големия като сума от демократичните помени насам, съобщи Живков и разяснява, че чака в края на годината той да доближи към 75 милиона лв..

В бюджета са планувани средства за подкрепяне на млади фамилии и за започващ бизнес, за стипендии на надарени деца, за прехрана на студенти  по медицина и педагогика, които след довеждане докрай на образованието си да работят в Монтана, за финансиране на локални начинания, за безвъзмездни карти на пенсионери, за прехрана на разнообразни клубове на пенсионери и хора с увреждания, за подкрепяне на локалната болница и така нататък За финансови разноски са планувани 2 милиона лв..

Най-големият инфраструктурен обект ще бъде завършването на ремонта на централния площад „ Жеравица “ , който би трябвало да стане подготвен до края на годината. Ще бъде завършен и ремонтът на читалище „ Разум “, ще се ремонтират улици и паркинги в Монтана. „ Община Монтана няма да чака приемане не постоянен бюджет, а незабавно след приемането на краткотрайния ще стартира работа по своята амбициозна стратегия за развиване през годината “, съобщи Златко Живков.

Освен от бюджета, община Монтана ще черпи средства и от европейските стратегии . През тази година би трябвало да бъдат усвоени 19 106 000 лв., което е с към 6 милиона лв. повече от 2022 година. Ще продължи построяването на Младежки център по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По стратегиите „ ЛАЙФ “ и „ Околна среда “ ще бъдат финансирани ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух – подмяна на остарели отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, щадящи околната среда. Ще се работи и по планове, финансирани от стратегиите „ Развитие на човешките запаси ”, „ Добро ръководство ”, „ Наука и обучение за образован напредък ”, „ Трансгранично съдействие ” и по Националния проект за възобновяване и резистентност, посочи кметът на Монтана Златко Живков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР