Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на
Коментари Харесай

Министерствата на икономиката и на земеделието набелязаха спешни мерки за ремонт на язовир "Огоста"

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, дружно с представители на всички виновни държавни институции, набелязаха незабавни ограничения за ремонт на язовир " Огоста ".  В нея участваха представители на Държавната консолидационна компания (ДКК), на " Напоителни системи " ЕАД, на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), " Монтажи " ЕАД, специалисти и инженери.
 
На срещата в икономическото министерство всички се сплотиха към нуждата от незабавен ремонт на язовира, тъй че да бъде минимизиран риска за популацията от допустимо преливане. Набелязан бе явен проект за деяние сред виновните държавни институции. До края на другата седмица ще бъде трансфериран един образец от документите за ремонта от ДКК към Министерството на земеделието и храните, който е притежател на язовир " Огоста ", а до месец би трябвало бъде оповестена социална поръчка по Закона за публичните поръчки за избор на реализатор.
 
Има направен план и позволение за градеж, стана ясно още на срещата. " След осъществена инспекция бе открито, че разрешителното за градеж на язовир " Огоста " изтича през април 2025 година Необходимо е бързо да задвижим писмено процедурата сред институциите, тъй че да имаме явен проект за ремонта на язовира ", уточни икономическият министър Богдан Богданов.
 
" През годините ремонтът на язовир " Огоста " не е бил приоритизиран, а парите са изхарчени ", сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По неговите думи са нужни незабавни дейности, тъй че да бъде понижен риска от вероятни спешни обстановки.
 
На срещата бяха разисквани още опциите за обезпечаване на непълен финансов запас за ремонта на язовира, като по предварителни планове ще са нужни към 10 млн. лв..
 
Акцент по време на срещата бе подложен и върху определянето на това защо ще бъде употребен язовирът. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е почнало процедура за разбор и оценка на язовирната стена на язовир " Огоста ".
 
Това е втората среща, която се организира по тематиката в Министерството на стопанската система и промишлеността. Припомняме, че преди месец специалистите набелязаха съответни стъпки при ремонта, които би трябвало да бъдат подхванати. Според тях би трябвало да се стартира с ремонт на водния откос на стената. Сред другите незабавни действия са ремонт на отводняващия канал, противофилтрационната завеса и изчистване на сухия откос на язовира, за които има издадени наставления от ДАМТН.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР