На 21 януари, когато по стар стил се отбелязваБабинден, православната

...
На 21 януари, когато по стар стил се отбелязваБабинден, православната
Коментари Харесай

Днес православният свят почита Св.Максим Изповедник

На 21 януари, когато по остарял жанр се отбелязваБабинден, православната черква уважава трима светци – преподобни Максим Изповедник, Свети Неофит от Витиня и Свети Валериан.

Заимен денднес би трябвало да почерпят Максим,Валери,Валерияи Неофит.

ИметоМаксиме едно от най-старите към момента съществуващиимена. То произлиза от латинската дума maximilianus и в превод означаванай-великият. Заради това си значение в предишното доста владетели са носели името Максимилиан.

Името Валери също е латинско и означавасилен, а Неофит е древногръцко име, което се превеждановопокръстен.

Свети Максим Изповедник е измежду най-авторитетните имената е православната черква. Той е роден в заможно семейство и през целия си живот е водил битка против монолитната разкол.

Императорът му предложил длъжността на секретар, само че той отказала, с цел да се обърне изцяло към философията.

Свети Максиме предпочитал уединението, само че поради битката с езичеството напускаманастираи потегля на задача в Африка, с цел да популяризира християнството.

Мисията му обаче не се е одобрявала от огромните владетели. Светецът е наказан в Цариград, след което е изпратен в Тракия на изгнание. Години наред се подлагал на разнообразни ограничения, с цел да проповядва христовата религия.

На 21 януари в националния календар се отбелязва и празникът на родилната помощ – Бабинден. В предишното дамите, които помагали народилките, се наричали баби и оттова идва името на празника.

Празникът е езически и у нас се е появил със славяните, които го отбелязвали с разнообразни ритуали, останали непокътнати и до през днешния ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР