На 21-ви февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът

...
На 21-ви февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът
Коментари Харесай

21 февруари – Международен ден на майчиния език



На 21-ви февруари, означаваме Международния ден на майчиния език. Празникът е отдаден на опазването на езиковото и културно разнообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 година като всяка поредна година честването има друг акцент. Понастоящем в света съществуват към 7000 езика.

Майчин език, още именуван роден, първи език, е езикът, който човек научава първо, и който човек нормално стартира да усвоява още от раждането си. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична еднаквост.

Темата разяснява в “Нашият ден “ доктор Магдалена Абаджиева от Института по български език към Българска академия на науките:

Как да опазим родния език?

“Как да опазиш нещо, за което не знаеш, че е скъпо? На първо място би трябвало да се построи тъкмо това възприятие, че ние принадлежим към езика, той ни свързва и би трябвало да пазим, тъй като е скъп. Тук са напъните на родителите, на учителите в учебно заведение, на преподавателите във висшите образователни заведения и учените.

Това става с диалози, изтъкване и открояване. Трябва да се приказва, да се дават образци и да се работи в тази посока.

На първо място бих откроила този блян за триумф на децата през днешния ден, който се схваща повече като пътешестване и обособяване от родното пространство. Това да се учи в чужбина, в влиятелен университет като че ли трансформира езика, тъй като от огромна част от нашето общество се счита, че в случай че детето не учи в влиятелно образователно заведение някъде на открито, то няма да е съумяла персона .

Но би трябвало да го има и противоположното – възприятието на отговорност към обществото, което ни е дало начало . Да пренесем знанията тук, откъдето сме тръгнали. Може би това малко се губи и насочва още от ранна детска възраст родителите да търсят непознати езици за децата си, най-много британски.

А възприятието за престижността на британския доста трансформира през днешния ден нашия роден език. Да се приказва с чуждици, да се написа на британски е белег за авторитет . Всеки един език е благосъстояние, тъй като във всеки език участва това изпитание на индивида да улови и обработи околната среда. “

Дигиталното пространство – пречи или оказва помощ

“Времето върви напред. Определено имаме едно развиване, което следим в последните години, което върви в посока на цифровизация, на повече потребление на компютърни технологии. Съвременният човек желае да доближи до обещано наличие сега и ние няма по какъв начин да спрем този развой. Тук има доста изгоди, които би трябвало да бъдат регистрирани. Технологиите би трябвало да се употребяват, само че никога не би трябвало да бъдат единственото средство за образование. “

Политическата тирада

“Впечатлението ми от един разбор, който направих при разкриване на 47-ото Народно заседание е, че депутатите приказват преобладаващо безцветно, със заучени изречения, комплицирани изречение и изразност на изрече, която липсва. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР