На 21 декември (четвъртък) от 19.00 часа в Регионален център

...
На 21 декември (четвъртък) от 19.00 часа в Регионален център
Коментари Харесай

Историята на графитите в София от 90-те до днес e събрана в Sofia Urban Art

На 21 декември (четвъртък) от 19.00 часа в Регионален център за модерни изкуства " Топлоцентрала " в София ще се състои премиерата на първата книга, разкриваща богатата  история на графитите и уличното изкуство в София от 90-те години до през днешния ден. 

Книгата “SOFIA URBAN ART. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до през днешния ден ” дело на Sofia Graffiti Tour и е въодушевена от разнообразието на актьори и стилове през тези три  десетилетия. Графитите са артикул на креативна среда, чието израства­не си коства да се  наблюдава.

От първите „ бомби “ и „ галерии “, групови „ джемове “, фестове и изложения до  изрисуването на цели калкани, графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до  изцяло възприета част от актуалната просвета на града. 

В 256 страници, посредством фотоси, документални материали, директни разкази и публикации, книгата представя графити сцената в три обособени десетилетия (1990-1999, 2000-2009, 2010-2019), както  и в годините от 2020 насам. Изданието стъпва на дългогодишно проучване, събиране на  архивни фрагменти, голям брой диалози с актьори и уредници. Графитите са показани като субкултурно придвижване и изкуство, със своите особености и присъщи черти. Книгата събира и  показва смисъла на доста характерни за тази субкултура термини.

В книгата ще откриете  над 600 архивни фрагменти, както и изявленията с градски митове като Destructive Creation, 140  ideas, Nasimo, Ndoe, Vapsky, еmircA и доста други други.  “SOFIA URBAN ART ” е предопределена както за ценителите на графитите, по този начин и за незапознатите с другите им проявления. Книгата е първокласно издание с твърди корици и в лимитиран тираж. Може  да бъде закупена на място по време на събитието, както и авансово поръчана в уеб страницата на Sofia Graffiti Tour. 

 
Цветна София в 10 фрагмента
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР