На 20 януари – Ивановден по стар стил, стотици жители

...
На 20 януари – Ивановден по стар стил, стотици жители
Коментари Харесай

Новото поколение „мечкари“ ревностно пази традицията в село Гиген

На 20 януари – Ивановден по остарял жанр, стотици поданици и посетители на Гиген се събраха на площада за най-тачения и саморасъл локален празник. Групи кукери, наричани „ мечкари “, обиколиха домовете в селото, с цел да прогонят злите сили и да тропнат хоро за здраве със стопаните, след което се събраха в центъра за обичайното надиграване, проведено от Кметството и НЧ „ Искра “ с. Гиген. Гости на пъстрия кукерски празник бяха кметът на общината Лъчезар Яков и представители на администрацията, Христина Цонева – секретар на община Оряхово, Боряна Маринова - секретар и Илиян Тодоров - хореограф в оряховското читалище, и Джейлян Демирев – началник на „ Северняците “ гр. Плевен, които журираха представянето на „ мечкарите “. Групите бяха класирани и отличени с почетно първо място, две втори места и три трети. Кметът на Гиген Красимир Първанов връчи парични награди, обезпечени от общината, кметството и спонсори.



Особена наслада измежду множеството на площада провокираха най-малките участници в кукерския празник. Много от тях са „ мечкари “ от люлка, като четиригодишния Дани, който в този ден чества и рожден ден. „ С тези юнаци сме спокойни, че традицията в Гиген ще пребъде. “ – радват се ветераните, които също люшнаха Мечкарско хоро. Сашо Йотов, Тошко Върбанов, Мариян Кузов и Огнян Петров имат близо 50 годишен „ стаж “ като мечкари и към този момент отстъпват път на младите.



„ Честването на Ивановден на 20 януари и „ мечкарите “ са отколешна традиция в Гиген. “ – с горделивост споделят локалните хора и се майтапят: „ Това е националният празник в нашето село. “ Никой от тях не знае от по кое време датира ритуалът. Секретарят на читалището Иван Минков описа, че групите маскирани са формирани от трима-четирима персонажи – един или двама „ старци “ и две „ булки “, наложително съпроводени от музиканти. Впечатляващи са костюмите им - достоверни национални носии, типични за този завършек на България, маски на лицата и ръчно направен накит - курбулец, който украсява главите на булките. „ Характерно за село Гиген е, че маскираните танцуват под звуците на неповторимото Мечкарско хоро в темп 5/8 с втори продължен такт. “ – добавя още Иван Минков.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР