На 20 октомври се навършват 10 години от смъртта на

...
На 20 октомври се навършват 10 години от смъртта на
Коментари Харесай

Георги Милков: Проблемът в Либия е между различните племенни общности



На 20 октомври се навършват 10 години от гибелта на Муамар Кадафи. Той е бил погубен по време на бягството му от неговия роден град Сир.

10 години от гибелта на Муамар Кадафи. Как се промени Либия и каква е тя през днешния ден?

Темата разяснява в “Нашият ден “ журналистът Георги Милков , сътрудник в Триполи през 2000 година по делото, което е заведено против българските медицински сестри.

Какво се случи в Либия през миналите 10 години ?

Ситуацията в Либия и по времето на Кадафи постоянно е била забавна. Пак заради проблема с българските медицински сестри ми се е налагало да проучвам племенните общности в Бенгази, в източната част на Либия.

Структурата на либийското общество беше направена по този начин, че да бъде относително устойчива по време на ръководството на Кадафи, само че това не значеше, че там няма проблеми.

Случаят със болестта на децата в Бенгази с вируса на СПИН, като че ли беше още един от тези случаи, които катализират напрежението сред племенните общности в източната част на страната и държавното управление в Триполи.

Това са спорове с доста дълъг развой на развиване. Те са почнали още с идването на режима на Кадафи на власт през 1969 година Изтласкването на някои част от тогавашната аристокрация, която е била съсредоточена в Бенгази, към трона на крал Идрис и идването на Кадафи с преврата пред 1969 година, трансформира структурата на обществото.

През годините на своето ръководство Кадафи беше постигнал някакъв баланс и беше съумял да управлява всички тези племенни общности.

В момента казусът в Либия е сред другите племенни общности , там няма такава специфичност, каквато имаше в Ирак и по-късно в Сирия на религиозна основа. Тъй като религиозният проект там не съществува. Населението е съвсем хомогенно, само че племенните връзки са това, което прави нещата през днешния ден комплицирани.

Това, което се случи след гибелта на Кадафи, беше напълно естествено. Самите дни на така наречен февруарска гражданска война нагнетиха в допълнение напрежение и сътвориха спомагателни вътрешни връзки сред градове, сред племенни групи и сред кланове.

Най-големият проблем в Либия е, че това вътрешно разделяне, което не е единствено сред племенно, само че като че ли и сред райони, сред Източната и Западната част на Либия - сред Киренайка и Триполитания - беше употребявано от извънредно могъщи, авторитетни, както прилежащи, по този начин и районни, даже международни световни геополитически играчи.

Така се получи всичко това, което през днешния ден имаме на терен. Една доста динамична среда, в която като че ли няма по какъв начин да бъде реализиран мир и единодушие , най-много поради това, че съществени външнополитически играчи са заели позиции от едната и от другата страна.

Повече за прогнозата за идните избори през декември в Либия можете да чуете от Георги Милков в звуковия файл.
Снимка: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР