На 20 октомври 1973 г. английската кралица Елизабет II открива

...
На 20 октомври 1973 г. английската кралица Елизабет II открива
Коментари Харесай

Операта на Сидни е сред емблемите на града и Австралия

На 20 октомври 1973 година британската кралица Елизабет II открива публично фамозната опера в Сидни, Австралия.

Днес тя е измежду емблемите на града. Нейният създател архитектът Йорн Утсон е почетен с най-престижната премия за архитектура в света "Прицкер ". През юни 2007 година постройката е включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.

Операта в Сидни е измежду най-модерните здания в света. Йорн Утсон посвещава девет години от живота си на операта. Строежът на зданието стартира през март 1959 година. Седем години по-късно датчанинът се отдръпва шумно, откакто няколко подкрепяни от държавното управление архитекти вземат решение да трансформират проектирания интериор, с цел да спестят пари. Още седем години по-късно операта се довършва. Сметката е 52 млн. $ - сума, която надвишава 14 пъти планувания бюджет. След завършването на операта през 1973 година Йорн Утсон по този начин и не отива в Сидни, с цел да види своето произведение на архитектурното изкуство.

Все отново през 21 век са приложени и някои от концепциите му за вътрешния дизайн. Бетонните покриви, напомнящи големи, издути от вятъра корабни платна, са проектирани от финландския проектант Ове Аруп. Операта е тържествено открита от кралица Елизабет II с тържествена тирада, фойерверки и звученето на 9-та симфония на Бетовен. През март 2006 година английската кралица още веднъж е в Сидни, с цел да открие новото крило на операта, издигнато по този начин, че да пропуща светлина в комплекса и да открива аспект към пристанището.

Операта има към 1000 пространства, които включват две огромни зали за оперни спектакли и концерти, пет театрални, пет репетиционни зали, четири ресторанта, шест бара и безчет магазинчета за сувенири. В операта се показват театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.

Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.

Операта в Сидни е най-емблематичната забележителност в цяла Австралия.

Според един прочут човек най-хубавият град е този, в който преуспяваш. За доста хора това е... Сидни (на британски: Sydney). Най-големият и най-стар град в Австралия (основан през 1778 г.), ситуиран в щата Нов Южен Уелс. Заедно с предградията популацията му е над 4.5 милиона души. Сидни и предградията му се смятат за най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ единствено с малко по-малкия Мелбърн.

Освен това градът е доста значим районен и международен финансов център. Също по този начин е един от най-богатите градове в южното полукълбо. Неговия бърз напредък през втората половина на 20-ти век е оставил диря освен върху неговата модернистична и впечатляваща архитектура, показана от високо издигащи се небостъргачи със стъклена и огледална повърхнина, само че и в неговото космополитно население, което е толкоз разнообразно колкото и това на градове като Ню Йорк и Лондон.

В началото на 21-я век Сидни е все по-атрактивен поради огромните благоприятни условия за работа, бизнес и обучение.

Градът е значима световна и вътрешна туристическа дестинация и постоянно е обявяван за един от най-красивите градове в света, уважаван поради пристанището си, красивото крайбрежие, топъл климат и градски живот. Проведените тук XXVII летни олимпийски игри през 2000 година доста способстват за популяризирането на града. Той също по този начин е приет и за дом на две от международните архитектурни полезности - Операта в Сидни и моста Харбър Бридж (от 1932 г.). Най-известният образец за актуалната архитектура на града е постройката на Операта, открита на 20 октомври 1973 година. За нейния план архитектът Йорт Утсон е почетен с най-престижната премия за архитектура в света Прицкер, през 2007 година постройката е включена в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

Пазаруване, голям брой културни и спортни събития, архитектура, исторически места и вълнуващите пейзажи на града притегля доста туристи от Австралия и по света. Според статистиката, през 2004 година градът е бил посетен от 7.8 милиона австралийски туристи и 2.5 милиона гости от чужбина. Градът е ситуиран до най-голямото естествено пристанище в света - Порт Джаксън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР