На 20 март 2024 г. в Галерията на Кралския артистичен

...
На 20 март 2024 г. в Галерията на Кралския артистичен
Коментари Харесай

12 скулптури на Вежди Рашидов ще бъдат изложени в двореца Пинятели в Барселона

На 20 март 2024 година в Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели в центъра на Барселона се открива представителна галерия от 12 статуи на Вежди Рашидов и 12 платна на Захари Каменов.


Това е най-старата професионална изложба в Испания, учредена е през 1881 година. Кралският артистичен кръг /признат през 1916 година от крал Алфонсо 13-ти като организация за развиване на изкуството/ показва в Галерията изложения на одобрени художници от целия свят. Съвсем неотдавна тук бяха показани експозиции с произведения на Алфонс Муха и Марк Шагал.


Вежди Рашидов е притежател на златния орден на Кралския артистичен кръг – оценката му бе връчено през 2021 година. Той е и почетен член на Съюза на испанските художници.


Една от скулптурите, която е измежду акцентите на изложбата, се назовава „ Сънят на Гауди “. Образът на фамозния проектант на емблематичната за Барселона катедрала „ Саграда Фамилия “ е изваян от Рашидов по автентичен метод. Захари Каменов се показва на изложбата с живопис под надпис „ Биологично равновесие “.


„ Малко са създателите, които имат достойнството да бъдат поканени в такова авторитетно пространство, каквото е Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели в Барселона. За мен е наслаждение да показва своята страна там, където са създавани имена като Пикасо, Салвадор Дали и Хуан Миро – създатели, които са сложили жалоните за естетичния еластичен усет на света “, съобщи Вежди Рашидов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР