На 20 години затвор и 250 хиляди лева кръвнина бе

...
На 20 години затвор и 250 хиляди лева кръвнина бе
Коментари Харесай

20 години затвор за Ивайло, убил приятелката си и захвърлил трупа ѝ в септична яма

На 20 години затвор и 250 хиляди лв. кръвнина бе наказан 40-годишният Ивайло П., който при започване на тази година умъртви своята другарка във вила в местността Евксиноград и захвърли натрупа ѝ в септична яма.

Това постанови петчленен състав на Окръжния съд във Варна.

Деянието бе осъществено по изключително непосилен за убитата метод, с особена свирепост и при изискванията на домашно принуждение, оповестиха от пресцентъра на Темда. Магистратите постановиха още, че Ивайло П. ще търпи наказването при първичен непоколебим режим.

Като частни обвинители и цивилен ищци се явиха родители на убитата жена и нейния брат.

По искане на подсъдимия, делото беше прегледано в кратко правосъдно разследване . Бяха разпитани единствено част от движимостите лица, изготвили експертизи, и единствено някои очевидци, посочени от отбраната на околните на жертвата и на юриста на подсъдния. 

40-годишният мъж ще заплати на майката и бащата на убитата обезщетение за претърпени неимуществени вреди - по 100 хиляди лв., и на брата на жертвата - 50 хиляди лв., ведно със законната рента, считано от 8 януари тази година, до дефинитивно погашение на сумата.

Престъплението, което шокира Варна и България в първите дни на тази година, е било осъществено на неустановена дата, в интервала от 1 януари до 8 януари.

Ивайло П. и 32-годишната Валентина В. живеели дружно на фамилни начала от към 2 години. Обитавали дома на неговия татко в местността Евксиноград. Двамата употребявали опиати и постоянно се карали .

В доста от случаите, словесните разногласия прераствали в побой по отношение на Валентина.

Така на 21 февруари 2022 година, Районният съд във Варна издал заповед за отбрана, с което мъжът е бил длъжен да не доближава на по-малко от 200 м. за период от 18 месеца Валентина. Заповедта обаче била нарушавана от дамата и двамата траяли да поддържат близки контакти. Така на 1 януари тази година тя отишла на посетители на родителите си. После се прибрала при Ивайло. Двамата се отбили при собствен комшия. Там избухнал скандал, който по-късно прераснал в побой. Приятелят им предложил да ги откара до дома им, като при слизането от автомобила, 32-годишната жена го помолила по-късно да я ревизира по какъв начин е. Двойката се прибрала в къщата си. След това никой повече не видял Валентина.

Според съдебно-медицинската експертиза, дамата умряла в резултат на нанасянето на многочислени удари със забележителна мощ , по витално значими органи на тялото, като е изпитвала мъчителни болки и премеждия. След убийството, Ивайло изхвърлил тялото на жертвата в остаряла, неизползваема септична яма, в двора на дома, където живеел. Замаскирал мястото с трева и бамбукови клони. След като близо седмица родителите и приятелите на дамата не съумели да се свържат с нея, я оповестили за търсене.

Пред съда Ивайло П. изясни, че в деня на убийството двамата използвали опиати. След това, той излязъл да разноски кучето. Валентина споделила, твърди той, счита да пие диазепам, с цел да заспи. Когато се прибрал, тя била студена. Опитал да й направи сърдечен масаж. Купил и и́ бил адреналин, само че не съумял да я съживи. Изпаднал в суматоха. Обзел го боязън, че ще бъде упрекнат в ликвидиране, защото имал ограничаваща заповед. Това го принудило да скрие натрупа й. Адвокатът му пледира, че гибелта е била породена по несъобразителност.

Експертите, направили съдебно-химическа експертиза, обаче бяха безапелационни, че в кръвта на жертвата не са били открити следи от диазепам, като в случай че тя е била приела медикамента това е можело да бъде открито при проучванията . Съдебните медици бяха на мнение, че при сърдечен масаж мъчно би могло да се стигне до множеството контузии на гръдния панер , които са били открити по тялото на жертвата.

От прокуратурата също бяха безапелационни, че не може да става дума за гибел, породена по несъобразителност, поради метода, по който е осъществено закононарушението.

В последната си дума пред правосъдният състав, Ивайло П. съобщи, че не е желал гибелта на Валентина и за него тя е била доста непосредствен човек, без значение от странните връзки, които са имали между тях .

Присъдата на Варненския областен съд може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен период.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР