На 20 август китайският автомобилен гигант Great Wall Motors Co., официално

...
На 20 август китайският автомобилен
гигант Great Wall Motors Co., официално
Коментари Харесай

GWM официално представи ORA и обеща още технологични иновации

На 20 август китайският автомобилен гигант Great Wall Motors Co., публично представи новата си марка ORA. Новината идва не дълго след оповестението на джойнтвенчъра Spotlight Automotive Ltd., под която марка немският автомобилен производител BMW и GWM ще разработват електрическите автомобили на бъдещето. Понастоящем в България се предлагат две от марките на GWM – Great Wall и представената при започване на пролетта марка HAVAL, която е напълно специализирана в производството и предлагането на SUV автомобили.

ORA е четвъртият бранд от портфолиото на най-големия китайски производител с фокус върху коли с алтернативно задвижване. Името на новата марка е вдъхновено от името на швейцарския математик и физик Ойлер и образувано от първите букви на британските думи „ отворен “ (Open), благонадежден (Reliable), алтернативен (Alternative). ORA е план напълно и само на GWM и ще се концентрира върху разработката и серийното производство на коли с различно задвижване, в това число и такива, задвижвани с водородна клетка.

По време на представянето вицепрезидентът на GWM и изпълнителен директор на ORA Нин Шу призна, че зад създаването на ORA стоят 10 години проучвания и разработки в специално създаден за задачата R&D център, в който е използван опита и технологичните иновации на страни като Япония, Германия, Австрия и други „ За нас в GWM беше приоритетно да разработим коли, които да оферират същинска екологична алтернатива, а не просто да заменим конвенционалните горива с електричество. Искахме и работихме, за да предложим стабилно и дългосрочно решение в името на човешкото здраве и околната среда. И успяхме в лицето на ORA “ допълни господин Шу.

През годините GWM влага над 10 милиарда юана в разработка на високотехнологични решения, артикул, на които е и платформата ME, на чиято основа ще се произвеждат моделите ORA. Направени са значителни пробиви по повод на сигурността, стабилността и енергийната ефективност. В ORA междуосието е максимизирано по най-хубавия метод, което значително усилва пространството в задната част на автомобила, над 60% от корпуса на новите модели е от стомана, серийно те са оборудвани с 6 въздушни възглавници, AEB и оферират асистиращи системи на равнище L4. Платформата е олекотена, което в допълнение гарантира по- високата сигурност на лидера и пътниците в автомобила. По отношение на мощността платформата ME употребява високо интегрирана електрическа задвижваща система с компактност 160Wh/kg, а ефективността на системата от 97% разрешава пробег от приблизително 10km/kWh.

На база на платформата са разработени три модела: iQ, R1 and R2. iQ е първият модел, който ще се нарежда като ново поколение напълно електрически компактен SUV, задвижван от трикомпонентна литиево-йонна батерия и синхронен двигател с непрекъснат магнит BorgWarner, моделът е с продължен пробег до 360 км.

R-сериите също са напълно електрически и се отличават с впечатляваща лекост и пробег в съответните сегменти. Както при R1, по този начин и при R2 е обърнато огромно внимание на свързаността. Индивидуалистичният дизайн и смарт системите ги прави едни от най- интелигентните електрически автомобили в класа.

И трите модела ORA ще са ориентирани към хората, които имат личен и неподправен жанр, обичат предизвикателствата и имат вяра в себе си.

Бъдещите проекти на Great Wall Motors предвиждат разработването на 4 нови платформи за производство на коли с три типа задвижвания – електрическо, хибридно и модели, задвижвани на водород. Освен ORA, в момента GWM работи и по високотехнологичната плъг-ин хибридна платформа Pi4, на база, на която се произвежда първокласният модел WEY P8. Платформата XEV е за автомобили задвижвани на водород, като първият такъв автомобил ще бъде показан преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Плод на оповестения неотдавна джойнтвенчър между GWM и BMW ще бъде последната платформа, за която към момента няма никаква официална информация.

GWM е единственият китайски автомобилен производител член на организацията Hydrogen Council, основана по време на Икономическия форум в Давос при започване на миналата година, която влага в инфраструктура за водородни технологии. Компанията разполага със личен R&D център за изследвания в региона на водородните системи за задвижване.

В момента автомобилната индустрия навлиза в нова епоха, в която огромно значение се отдава на тематиките за свързаността и самостоятелните коли. Водени от правилата на последователност и ползотворни партньорства – Great Wall Motors си сътрудничат с Huawei във връзка с 5G свързаността и с Baidu по повод на автономното задвижване. Компанията инвестира в основаването на тестови полигон за самостоятелни коли, който разполага с 5G/LTE-V/DSRC комуникационна инфраструктура, базова станция за навигация и на който могат да бъдат пресъздадени над 200 сюжета за избягване на трудности в градска и извънградска среда. Това историческо развитие е неизбежно като Great Wall Motors се опитва да отрази пулса на новото време, отговаряйки на непрекъснато растящите изисквания на потребителите и на технологичните нововъведения, които създават предпоставка за бурното развиване в сферата на различно задвижваните автомобили.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР