На 2 юли ще бъде взето решението дали да бъде

...
На 2 юли ще бъде взето решението дали да бъде
Коментари Харесай

Ще стане ли Св. София в Истанбул действаща джамия?

На 2 юли ще бъде взето решението дали да бъде изменен статутът на емблематичния храм " Света София " в Истанбул от музей на джамия, написа през днешния ден проправителственото издание Yeni Safak.

Според вестника Асоциацията за паметниците от древността и околната среда е подала петиция до Върховния съд на Турция да изследва дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк на декрета от 1934 година за преобразяване на Света София в музей е същински или подправен.

Храмът " Света София " е издигнат през шести век като християнска черква. От построяването си през 537 година до 1453 година, когато Османската империя превзема града, " Света София " е била източноправославна катедрала и седалище на Константинополската патриаршия. След завладяването на Константинопол храмът е трансфорат в джамия, а през 1935 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост.

" Света София " е считана за един от знаците на православието и на Византия и желанията за противоположното й преобразяване в джамия са сензитивна тематика, изключително в Гърция.

Ако жалбата бъде призната на 2 юли, тогава процесът на превръщането на " Света София " в джамия ще стартира. Трябва да се означи, че сдружението преди този момент е изпращало претенции за превръщането на храма в джамия, само че всички тъжби са били отхвърлени от Върховния съд.

Журналистът от Hurriyet Абдулкадир Селви, прочут с източниците си в турското президентство, също писа по въпроса за " Света София ", като разкри, че Реджеп Тайип Ердоган съществено обмисля да трансформира историческия монумент на ЮНЕСКО в джамия.

„ Опитвам се да проследявам процеса, защото въпросът е доста значим. Процесът към момента не е почнал, нито се чака решение през днешния ден или на следващия ден. Но това няма да отнеме доста време “, отбелязва журналистът, като прибавя: „ Моето усещане е, че президентът Ердоган съществено обмисля да трансформира Света София в джамия “ и да я отвори за поклонение на мюсюлманите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР