На 2 юли почина акад. Цветан Димитров Цветков, най-авторитетен специалист

...
На 2 юли почина акад. Цветан Димитров Цветков, най-авторитетен специалист
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина авторитетен академик от Монтанско, създал космическата храна /снимка/

На 2 юли умря акад. Цветан Димитров Цветков, най-авторитетен експерт по криобиология и лиофилизация в нашата страна, оповестиха от Българската академия на науките (БАН).
Акад. Цветков е роден на 12.09.1943 година, в с. Стубел, област Монтана. През 1968 година приключва висшето си обучение в Технологичния институт по хладилна индустрия в Ленинград, Съюз на съветските социалистически републики. В интервала 1968 година – 1971 година е постоянен аспирант в същия институт, където през 1971 година става “Кандидат на техническите науки”. През 1980 година му е присъдена научната степен “Доктор на техническите науки”. През 1982 година получава научното звание “Старши теоретичен помощник I степен” и е назначен за хоноруван професор във Висшия институт по хранително-вкусова индустрия в Пловдив, където от 1987 година е постоянен професор по криобиология и криогенна техника. През 1989 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 1995 година - за учен. През 2013 година е отличен със званието "Почетен жител " на Монтана.
Научните му достижения могат да се мултиплицират и в региона на растениевъдството и екологията посредством създаването на автентичен, високоефективен способ за установяване студоустойчивостта на дървесни и други растителни типове, основаващ се на диференциалната сканираща калориметрия, означават от Селскостопанската академия. Създава пробна криобанка за продължително предпазване на генетичен растителен материал, посредством използване на универсални софтуерни модели на криоконсервиране в контролируеми условия и на подобаващи криопротектори. Провежда проучвания върху въздействието на ниските температури и дехидратационните промени на моделни и натурални биомембрани и клетъчни органели. Името му вечно ще бъде обвързвано с създаване на първото българско галактическо меню, предоставено на двата полета в Космоса с българско присъединяване, с което нашата страна зае трето място в света, след страните-производители на храни за Космоса – Съединени американски щати и Русия.
Благодарение на разработките на акад. Цветан Цветков са основани истински, животоспасяващи биопродукти за здравната процедура, основно за лекуване на обширни изгаряния, за прекъсване на кръвотечения, за костна пластика, в. това число за лекуване на костни тумори, които намират приложение в хирургичната процедура в българските здравни заведения и се продават в чужбина, показват от Българска академия на науките.
Научното творчество на акад. Цветков е събрано в над 300 научни труда, от които 15 монографии, 14 книги, обзори и брошури, 190 научни публикации, 26 внедрени рационализации, 41 авторски свидетелства и патенти и други
Богата е научно-административната активност на акад. Цветков. Той е създател и началник на Централната проблематична лаборатория по криобиология и лиофилизация, която през 1989 година прераства в Научноизследователски институт – в системата на Селскостопанска академия. В интервала 2000-2006 година акад. Цветков заема длъжността ръководител на Националния център за земеделски науки, ръководител е на Комисията по земеделски и лесовъдни науки към ВАК и на Отделението за земеделски и лесовъдни науки към Събранието на учените и член-кореспондентите от основаването на Отделението през 2014 година до 2021 година
Творческият път на акад. Цветков е обвързван и с организация на науката и построяването и развиването на млади и надарени учени.
Дълъг е описът на интернационалните организации, в които членуваше акад. Цветков: Международния институт по студа в Париж, Франция; Международното сдружение по криобиология в САЩ; Американската асоциация на тъканните банки; Японското сдружение по нискотемпературна биология и медицина; Международната конфедерация по термичен разбор и калориметрия; Руската академия за селскостопански науки и други
С кончината на учен Цветан Цветков Българската академия на науките и българската просвета загуби един огромен академик, държавник и почтена за почитание персона, показват от Българска академия на науките.
Поклонението ще се състои на 06.07.2022 година, сряда, от 11:30 ч., в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР