На 2 август, сряда, от 18:30 ч. в Народно читалище

...
На 2 август, сряда, от 18:30 ч. в Народно читалище
Коментари Харесай

Във Вършец гостува изложба, посветена на Елисавета Багряна

На 2 август, сряда, от 18:30 ч. в Народно читалище „ Христо Ботев - 1900 ” - Вършец, бе открита изложбата на Националния книжовен музей „ Как ще спреш ти мене – волната… “, отдадена на живота и творчеството на „ звездната “ Елисавета Багряна.
През 2023 година се навършват 130 години от рождението на Гранд дамата на българската лирика.
В 22 постера изложбата споделя духовните пътешествия на Вечната и Святата. Древният ентусиазъм на „ Амазонката “ в странстванията ѝ по земя, море и небе е великата пристрастеност на поетесата, наградена в библейската си възраст с неповторимата си втора среща с най-рядката звезда – Кометата. Всъщност още преди да се роди, Багряна е под знака не просто на пътуването, а на Полета! Сред най-ярките ѝ детски мемоари е разказът на родителите ѝ за Първото българско ревю в Пловдив през 1892 година с техническите му чудеса и популярния балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град.
Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като „ Стихии “, „ Моята ария “ и паметни стихотворни цикли като „ Бретан “, „ Словенски вечери “, „ Париж-Венеция “, Турския, Ливанския и Бразилския, са показани в цялото благосъстояние на междукултурните разговори, чиито дипломат е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературно-исторически сюжети са разкрити писмено – от митичното „ бягство “ на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през другарствата със сръбските и словенски създатели, неподвластни на политическите конюнктури, та до същинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата ѝ с Педро и Дилма Русеви през 1960... За ценителите на историята са показани и ред непознати обстоятелства за гражданката Багряна: присъединяване ѝ в отбраната на българските евреи; помощта ѝ за освобождението от концлагер на писателя Асен Босев преди 1944 година и на анархиста от Хасково Делчо Василев след 1944 година и други Не са премълчани флиртът на огромната ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията ѝ до Москва, конгресите за мир и форумите на дамите из целия свят...
Изложбата може да бъде посетена до 25 август 2023 г
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР