На 2 април египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще

...
На 2 април египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще
Коментари Харесай

Египетският президент Сиси ще положи клетва за трети мандат на 2 април

На 2 април египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще постави клетва за трети следващ мандат в новата столица, която се построява край Кайро, заяви държавният вестник " Ал-Ахрам ".


„ На власт от повече от десетилетие, Сиси ще постави клетва по конституция във на 2 април в постройката на новия парламент в административната столица, източно от Кайро “, уточни изданието.

Официално 69-годишният Сиси ще стартира мандата си на 3 април, повече от три месеца откакто беше избран отново с 89,6 % от гласовете против трима значително незнайни претенденти.

Бивш началник на армията и министър на защитата, Сиси управлява свалянето на някогашния ислямистки президент Мохамед Морси след всеобщи национални митинги в цялата страна.

Според конституцията новият му мандат от 6 години би трябвало да бъде финален.

Депутатът Мустафа Бакри, който е непосредствен до ръководещите сили, съобщи, че държавното управление евентуално ще подаде оставка след встъпването в служба на Сиси, с цел да се даде опция за преструктуриране на кабинета.

Полагането на клетва става на фона на тежка икономическа рецесия, със спираловидна инфлация и дефицит на задгранична валута, който задушава външната търговия.

През първото тримесечие на 2024 година обаче Египет се възползва от приток на милиарди долари, от които 35 милиарда $ идват от Обединените арабски емирства, и от нарастване с 5 милиарда $ на първичния заем от 3 милиарда $ от Международния валутен фонд.

Поддръжниците на Сиси настояват, че притокът на задгранична валута ще съживи стопанската система, само че наблюдаващите са скептични, че ще има някакво усъвършенстване без структурни промени, които да понижат несъразмерната роля на армията и държавното управление в стопанската система./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР