На 19 октомври демонстрационният модул на ЕКА за навлизане, спускане

...
На 19 октомври демонстрационният модул на ЕКА за навлизане, спускане
Коментари Харесай

Парашутът на Скиапарели бива преместван от марсианските ветрове!

На 19 октомври демонстрационният модул на ЕКА за нахлуване, втурване и кацане на Марс “Скиапарели ” се гмурна в марсианската атмосфера. Първоначалното нахлуване, както и забавянето посредством топлинния щит бяха сполучливи. Успешно беше и спускането с парашута. В последната една минута обаче породиха отклонения от естествената работа, които доведоха до доста по-твърдо кацане на модула, в сравнение с беше планувано.

За да могат да се схванат аргументите за отклоняване от естествената работа в тези късни стадии, екипът разчита на фотоси, направени от мощната орбитална станция на НАСА “Марс Риконисънс Орбитър ”. Най-новите фотоси бяха снимани на 1-ви ноември – този път те са цветни. От тях можем да изведем някои забавни изводи.

На първо място – ветровете на Марс са задоволително мощни, с цел да са в положение да реалокират парашута. Ясно се вижда разлика в неговото местонахождение, сравнявайки предходните фотоси от октомври с ноемврийските. Подобно събитие се наблюдаваше и при парашута, който се използваше при кацането на марсохода на НАСА “Кюриосити ”.

Парашутът на “Скиапарели ” се намира на повърхността на Марс, прикачен към задния щит.

Ето и фотография на “лобното ” място на самия спускаем уред:

Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Доста твърдо кацане! Тези бели петна към него явно не са някакъв фонов звук – а са действителни обекти. Това можем изцяло да го потвърдим, тъй като към този момент се виждат на няколко следващи фотоси. Това са фрагменти от самия спускаем уред.

Ето какви са резултатите от демонстрационния модул “Скиапарели ” съгласно наличната до този миг информация и снимков материал в табличен тип:

Отделяне на спускаемия модул от орбиталния отсек Излизане от положение на хибернация и радиовръзка с “ЕкзоМарс-2016 ” с предаване на данни Свръхзвуково атмосферно нахлуване Разгръщане на парашута Изхвърляне на предния щит Изхвъряне на парашута Преждевременно Запалване на спирачните мотори Изключване на спирачните двигатели Твърде рано

Това са доста скъпи резултати, които ще са от огромно значение при по-нататъшното обмисляне на идната задача от стратегия “ЕкзоМарс ”. При задачата през 2016 година “Скиапарели ” беше просто проява на технологии. Апаратът нямаше комплициран набор от научни принадлежности и даже нямаше камера за снимането на фотоси от повърхността след кацането. Но при идващото изстрелване през 2020 година се възнамерява изпращането на научна платформа и марсоход “Пастьор ”. Тогава към този момент всички системи ще би трябвало да сработят вярно и кацането би трябвало да е меко.

По време на спускането на “Скиапарели ” към повърхността апаратът изпрати огромно количество научни и инженерни данни. Така че даже и кацането да не приключи с стремежи резултат, по-голяма част от данните бяха получени и екипът работи върху тях.

Междувременно бе призован самостоятелен проверяващ панел, който би трябвало да разучи повода за какво при шестминутното втурване към повърхността в последната минута породиха отклонения, които доведоха до доста по-твърдо кацане от плануваното.

Орбиталната задача “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” работи като неестествен сателит към Червената планета в естествен режим. В края на ноември се възнамерява включването на главните научни принадлежности и камерата.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР