На 19 октомври 2023 г. се появиха новини, че САЩ

...
На 19 октомври 2023 г. се появиха новини, че САЩ
Коментари Харесай

САЩ започват нова надпревара с оръжията за масово поразяване

На 19 октомври 2023 година се появиха вести, че Съединени американски щати са направили пробна мощна детонация благодарение на химикали и радиоизотопи на нуклеарен полигон в Невада.

„ Блумбърг “ написа, че „ въпреки пробата да е легален, моментът беше незабравим: той пристигна малко откакто Русия разгласи, че към този момент няма да влиза в Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО), който не разрешава нуклеарните детонации. Този контракт в никакъв случай не е влизал в действие, макар че и Русия, и Съединените щати са спазвали неговите разпореждания от края на Студената война.

Изпитанията в Съединени американски щати обаче бяха планувани по-рано. Още през септември чиновник на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати се отбрани превантивно, като сподели, че неговата организация е „ подготвена да потвърди, че нейните инженери не нарушават 30-годишен мораториум върху тестванията на нуклеарни оръжия в опит да насърчат Китай и Русия да бъдат по-прозрачни и да разсее военното напрежение. “

В коридорите на МААЕ във Виена даже имаше предложение интернационалните наблюдаващи да станат очевидци на секрети проби на американски оръжия. Но беше изпитано без външни лица.

На 17 октомври депутатите от Държавната Дума на Руската федерация одобриха на първо четене законопроект за отдръпването на Русия от ратификацията на ДВЗАО. Беше казано обаче, че това не значи отдръпване от контракта или неотложно осъществяване на нови нуклеарни опити.

Тук би трябвало да се означи, че Съединени американски щати въобще не ратифицираха този контракт, тъй че го направиха без никакви правни решения. Всъщност Вашингтон нормално прави това, с цел да не усложнява дейностите си.

Очевидно е, че дейностите на Русия бяха реактивни, в това число по въпросите на общата обстановка на сигурността. Всичко това обаче надали може да се назова съвпадане. По-скоро в Съединени американски щати това е осъществяване на детайлно пресмятане, което е подготвяно в продължение на доста месеци. И документите приказват за това.

В средата на октомври беше оповестен отчетът на Конгреса на Съединени американски щати „ За стратегическата позиция на Америка “. Казва:

Целите на тактиката на Съединени американски щати би трябвало да включват дейно въздържане и проваляне по едно и също време на съветската и китайската експанзия в Европа и Азия благодарение на стандартни военни сили. Ако Съединените щати и техните съдружници и сътрудници не разполагат с задоволително стандартни оръжия за реализиране на тази цел, тактиката на Съединени американски щати би трябвало да се промени, с цел да се разчита повече на нуклеарните оръжия за въздържане и противопоставяне на опортюнистична и взаимна експанзия в различен спектакъл на войната.

Размерът и съставът на нуклеарните сили би трябвало да регистрират опцията за комбинирана експанзия от Русия и Китай. Стратегията на Съединени американски щати към този момент не би трябвало да третира нуклеарните сили на Китай като опасност с „ по-малко благоприятни условия “. Съединените щати се нуждаят от нуклеарна позиция, която може да възпира и двете страни по едно и също време.

Комисията предлага на Съединените щати да следват нуклеарна тактика, съответстваща на правото на въоръжени спорове, учредена на шест съществени правилото - обезпечено възмездие, еластичен отговор, самостоятелно въздържане, разширено въздържане и увещание, изчислена двоякост в декларативната политика, хеджиране на риска - и използване тези правила за унищожаване на закани 2027-2035.

Тук, несъмнено, пораждат въпроси: какво е „ изчислена двоякост в декларативната политика “? Двойни стандарти? Или съзнателно поддържане на неустановеност в дейностите?

Страница 27 гласи, че „ нуклеарната тактика на Съединени американски щати от дълго време поддържа известна степен на изчислена неизясненост по отношение на точните условия, при които Съединените щати могат да употребяват нуклеарни оръжия. Той предизвиква възпирането, като основава неустановеност в съзнанието на евентуалните съперници и твърди съдружниците на Съединени американски щати, че Съединените щати си резервират правото да употребяват първи нуклеарни оръжия, с цел да ги защитят, в случай че е належащо.

В страница 31 се показва, че е належащо „ да се поддържа декларативна политика на пресметната двоякост по отношение на изискванията, при които Съединените щати могат да употребяват нуклеарни оръжия, да се запазят разновидностите при всевъзможни условия, с цел да се направи по-трудно за съперника да реши дали да влезе във война със Съединените щати и да възпре съперника от ескалация на спора със Съединените щати. "

С други думи, приказваме за това, че Съединени американски щати първи ще употребяват нуклеарно оръжие, когато сметнат за належащо.

Освен това документът предлага Министерството на защитата и Министерството на енергетиката да разширят нуклеарната инфраструктура от индустриалната база, обвързвана с производството на нуклеарни оръжия, до научните разработки. Успоредно с това се приказва за нуждата да се даде приоритет на създаването на прецизни оръжия с огромен обхват, свръхзвукови ракети, прихващачи, разбор на данни, изкуствен интелект и квантови калкулации.

Основните закани за Съединени американски щати, както и преди, са Русия и Китай. Споменават се също КНДР и Иран, само че Иран не се загатва като нуклеарна опасност, а единствено като риск от балистични ракети.

Докладът е направен от членове на специфичната комисия и е изслушан от комисията по въоръжените сили на Сената. Общо дванадесет членове на панела, написали отчета, стигнаха до заключението, че Съединените щати са изправени пред „ невиждана “ опасност да се бият по едно и също време с двама равностойни съперника с нуклеарно оръжие – Русия и Китай – и това не беше планувано от последната самостоятелна комисия, която оцени страната стратегически сили през 2010 година

Струва си да се обърне внимание на още два документа, които са свързани с тази тематика. Стратегията на Министерството на защитата на Съединени американски щати за противопоставяне на оръжията за всеобщо заличаване беше оповестена неотдавна. Същите проблеми, същите закани (Китай, Русия, Северна Корея и Иран), само че малко по-различен фокус. Пише, че има потребност от:

1. надеждни благоприятни условия за въздържане на потреблението на оръжия за всеобщо заличаване и гаранции за съдружниците и партньорите;

2. обединени сили, способни да организират акции, да се борят и да побеждават в подтекста на потреблението на ОМУ;

3. опция на съдружниците и сътрудниците да противодействат на разпространяването и потреблението на ОМУ;

4. накърняване на способността на съперника да създава, придобива или употребява ОМУ;

5. ограничения като част от националните старания за попречване на разпространяването на ОМУ и реагира на тяхното използване;

6. напредналите проучвания и разработки, с цел да се противопоставите на бъдещи химически и биологични закани.

В Стратегията се акцентира, че Русия и Китай създават химически и биологични оръжия. В същото време съзнателно се дава погрешна информация за нарушение от Русия на отговорностите, свързани с конвенциите за биологично и химическо оръжие. Споменава се „ новичок “, въпреки доказателства за потреблението му от Русия в никакъв случай не са показани. Очевидно на Запад не престават да имат вяра, че всичко, което се приказва в Съединени американски щати, би трябвало да се възприема от другите като истина, макар че в множеството случаи това са имитации и неоснователни обвинявания. Междувременно Съединените щати към момента не са изпълнили отговорностите си за заличаване на запасите от химически оръжия. Може да се допусна, че те могат да го трансферират на свои подставени лица към терористични структури в разнообразни райони на света, с цел да правят подривна активност против законни държавни управления.

И най-после, на 19 октомври Пентагонът разгласява годишния си отчет до Конгреса на Съединени американски щати за военния потенциал и военното развиване на Китай през 2023 година

Говори се и за нуклеарни качества и редица медии в Съединени американски щати подчертаваха върху това. По-конкретно, че „ към май 2023 година Пекин е имал повече от 500 оперативни нуклеарни бойни глави и Вашингтон предвижда, че този брой е „ евентуално “ да нарасне до повече от 1000 до 2030 година... Тези числа като цяло подхождат на прогнозата от предходната година че Пекин може да създаде към 1500 до 2035 година Освен това предходната година Китай приключи построяването на три нови силоза за ракети с твърдо гориво, които се състоят от минимум 300 нови шахти за МКБР, оповестиха от Пентагона.

Важно е, че военната тактика на Китай е включена във външната политика като такава. По-конкретно, се показва, че „ КНР употребява самодейността „ Един пояс, веднъж “, с цел да поддържа своята тактика за национално възкръсване, като се стреми да разшири световните транспортни и търговски връзки, с цел да подкрепи своето развиване и да задълбочи икономическата си интеграция със страните в своята външна страна и отвън нея. Проектите „ Един пояс, веднъж “ демонстрираха смесени стопански резултати през 2022 година, като означиха както напредък, по този начин и спад. Въпреки това общите разноски за плановете „ Един пояс, веднъж “ останаха непроменени по отношение на миналата година и Пекин продължи да дава приоритет на публичното здраве, цифровата инфраструктура и опциите за зелена сила. “

Ясно е, че Пентагонът е угрижен не толкоз за военната мощност на Китай, що се касае за световното му наличие като цяло, което подкопава " учредения на правила ред " на американската надмощие. Това е изключително явно в образеца за съдействие сред Китай и Русия, в това число взаимни военни учения, съдействието в Арктическия район и дейностите в Далечния изток.

Докладът не съдържа никакви рекомендации, само че изводите по отношение на по-нататъшните дейности на Съединени американски щати са много предвидими - това са спомагателни наказания, увеличение на военното наличие към Китай и антикитайски пропагандни акции в следени медии.

Но като цяло, въз основа на тези документи, изводът е явен: Съединените щати вървят към по-нататъшна ескалация и ще подтикват нова конкуренция в нуклеарните оръжия. И Русия, Китай и други страни ще би трябвало да разработят свои лични принадлежности за въздържане, следвайки античния афоризъм „ Ако искаш мир, се готви за война “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР