На 19 февруари 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания

...
На 19 февруари 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания
Коментари Харесай

Съдят за тероризъм българин, участвал в джихадистки групировки в Сирия

 На 19 февруари 2021 година Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против М.А., лице с българско и сирийско поданство, за присъединяване в терористични дейности на страната на терористични групировки на територията на Сирия.

Обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28.08.2017 година до 26.09.2019 година, като български жител, при изискванията на продължавано закононарушение пет пъти напускал страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Малко Търново “ към Сирия през Турция за да прави убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да сътвори ужас и боязън в популацията на непозната страна (престъпления по член 115 и член 128 от НК).

Обвиняемият М.А. бе арестуван на 1 юли 2020 година в Бургас при взаимна интервенция на ДАНС и ГДБОП под управлението и надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на населявани от него адреси бяха конфискувани огромен брой материални доказателства, измежду които и девет мобилни телефона. При проучването им бяха открити фотоси и видеоматериали, на които М.А. е сниман в бойна конюнктура с униформа и разнообразни типове оръжия в ръце.

Събраните в хода на следствието доказателства демонстрираха, че към концепциите на джихадизма М.А. е бил притеглен от своя татко – сириец. Самият той управлявал бойна група в ислямистката формация " Фикрат ал - Султан Мурад “, а от средата на 2019 година станал пълководец в " Джабхат ал – Шамия “ (или Фронт Шам) – формация директно ангажирана в бойни интервенции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътешестване до Сирия обвиненият М.А. минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел татко му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често обитавал за избрани интервали и в Сирия.

Видно от приложените към обвиняването доказателства, на територията на арабската страна М.А. е взел участие най-често в бойни дейности на групировката " Джабхат ал – Шамия “, настояща в региона Алепо. В нейния състав влизат голям брой задгранични бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел основаването посредством насилствени дейности на халифат, учреден на шериата (ислямското право) - т.е. принудително унищожаване на конституционните, политически, стопански и обществени основи на страната.

Снимките и видеоклиповете, на които А.М. запечатвал всяко свое присъединяване в бойни дейности, качвал след това и в обществените мрежи.

Към момента обвиненият М.А. е с мярка за неотклонение " задържане под стража “.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР