На 19 декември космическа ракета “Союз с астронавти Крис Хадфилд,

...
На 19 декември космическа ракета “Союз с астронавти Крис Хадфилд,
Коментари Харесай

Астронавтите на “Международната космическа станция” ще празнуват Бъдни вечер и Рождество в космоса!

На 19 декември галактическа ракета “Союз ” с астронавти Крис Хадфилд, Томас Маршбърн и космонавт Роман Романенко излетя към “Международната галактическа станция ”. Два дни по-късно корабът “Союз ТМА-07М ” се скачи наред със станцията и Маршбърн, Романенко и Хадфилд се причислиха към към този момент живеещите на орбиталния комплекс Кевин Форд, Олег Новицкий, Евгений Тарелкин. Шестимата души, чиито имена към този момент изброих, ще прекарат празниците отвън Земята.

Разбира се, това няма да е първият път, когато хора ще посрещнат празниците в галактическото пространство!

 Christmas in space

На фотографията: астронавтът на НАСА Кевин Форд, който през днешния ден живее на “Международната галактическа станция ”, поема с ръката си коледното дърво, след което го бута по посока към камерата. Изгледайте рождественото благопожелание на Форд като щракнете на този линк. Photo credit: NASA TV

Всичко стартира на 21 декември 1968 година с изстрелването на “Аполо 8 ”. Както овчарите и мъдреците са поглеждали към небето, направлявани от Витлеемската звезда, по този начин през 1968 година хората обръщат своя поглед към висините. Астронавтите Франк Борман, Джим Ловъл и Уилиам Андерс навлизат в окололунна орбита на 24 декември и по този начин се трансформират в първите хора, обиколили Луната и първите хора, които посрещат Бъдни Вечер и Рождество Христово в космоса. По време на историческото странствуване те прочитат книгата Битие от Библията и изпращат поздрави към Земята – “Весела Коледа, дано Бог да ви благослови – всички на положителната Земя ”.

Следващият екипаж, който прекарва празниците в космоса, е екипажът на орбиталната станция “Скайлаб ” през 1973 година. За да има празнично въодушевление, астронавтите Джералд Кар, Уилиам Поуг и Едуард Гибсън създават коледно дърво от… консервени кутии.

От 2000 година насам астронавти и космонавти означават постоянно Рождество Христово и Нова Година в космоса, всяка поредна година на “Международната галактическа станция ”.

Ако има някакво преимущество да празнуваш празниците с екипаж от разнообразни страни в околоземна орбита, то това е, че празниците не завършват на 1 януари с еуфорията на Нова година. Тъй като на някои места (в САЩ) Рождество Христово се отбелязва на 25 декември, а на други (в Русия) се отбелязва на 7 януари, астронавти и космонавти като един обединен екип честват този празник.

Ако обаче обичате да си похапвате по празниците вкусни неща, евентуално галактическите празници няма да ви харесат. На “Международната галактическа станция ” няма ледник за храна (макар че има хладилници за научни експерименти) и това извънредно доста нарушава опциите да се направи прекрасен пикник – всичката налична храна в космоса би трябвало да може да устоя дълго време при стайна температура. Например разрешено е да се яде пушена пуйка. Сиренето обаче е обезводнено и би трябвало да му се добави вода преди хранене. Астронавтите разполагат със сол и с пипер, само че те са в течна форма. Малките гранулки са неразрешени в космоса, тъй като могат да излетят слепешката в условия на микрогравитацията и да замърсят сензитивните механизми на станцията.

Надявам се всички хора на тази Земя ( а и тези отвън Земята) да изкарат радостно празниците!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР