На 19 април почитаме паметта на преподобни Йоан Вехтопещерник. Това

...
На 19 април почитаме паметта на преподобни Йоан Вехтопещерник. Това
Коментари Харесай

Св. преп. Йоан Ветхопещерник, история за свети мъже и разбойници, почерпили се с вино със змийска отрова

На 19 април почитаме паметта на преподобни Йоан Вехтопещерник. Това е една история за свети мъже и разбойници, почерпили се с вино със змийска отрова.

Преподобни Йоан Вехтопещерник е живял през VІІІ век. Той се подвизавал в манастира, учреден в Палестина покрай Йерусалим от св. Харитон Изповедник.

За храм на манастира служела една пещера. По-късно св. Харитон живял и в друга пещера покрай гр. Йерихон, където също построил манастир. Затова първата пещера била наречена Вехта (стара), откъдето и преподобни Йоан бил наименуван Вехтопещерник.

Не му дават името Ветхолаврит заради това, че Ветхата лавра на преподобни Харитон в началото се намирала в една разбойническа пещера. В нея преподобният бил затворен от разбойници, само че откакто изпили виното, “отровено от змия” – както се загатва в житията – умрели, и Харитон се освободил от тях.

Като намерил в пещерата доста злато, заграбено от разбойниците, преподобният съградил край пещерата черква. А когато при него се събрали братя, измежду които и преподобният Йоан (Ветхопещерник), построил над пещерата и обител.

Тъй като преподобният Йоан живял в тази антична пещера и правил богослужението в пещерната черква, той бил наименуван “ветхопещерник”.

Обикнал Христа от цялото си сърце, той още от млади години почнал да пътува по светите места и да слуша препоръки от святи люде и отшелници. Най-после се настанил в Харитоновата пещера, където се отдал на строги подвизи.

Много години прекарал в пост, молитва и бдение, като постоянно мислел за гибелта и се учел на примирение.

Като претърпял задоволително години и от самото начало благоугаждал на Бога, той се преставил пред Господа. Неговата душа била отнесена от светите безплътни ангели във безконечните небесни обители.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР