На 19.12.2022 г. в ДГ Радост“ – град Симитли -

...
На 19.12.2022 г. в ДГ Радост“ – град Симитли -
Коментари Харесай

Практикум с деца и родители на тема “Сурва” в група “Слънце”, ДГ “Радост”

На 19.12.2022 година в ДГ „ Радост “ – град Симитли - център, група „ Слънце “ с учители Стефка Сърдарова и Антоанта Далева, се организира практикум с деца и родители на тематика: „ Сурва - бит, приближаващ от древността “.С огромно предпочитание и интерес, спазвайки традициите на обичая СУРВА, родители и деца дружно създадоха красиви кукерски маски. По извънредно занимателен метод и с доста информация за обичая, ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров или както той се показа пред децата - бате Вили, сграбчи вниманието както на децата, по този начин и на техните родители.

Знанията на дребните ученици на детската градина се обогатиха с доста термини и изрази за кукерското облекло, маските, ритуалните игри и танци.

Градусът на страстта се повдигна, когато в групата влязоха облечени в маскарадни /кукерски/ костюми Евгени Александров и Димитър Кьосев.

По време на практикума сред децата породи спор, кой от празниците е по-харесван – Сурва или Коледа. Това даде опция да се сравнят двата обичая. Чрез танца „ Лешникотрошачката “ беше показана хубостта и на Коледния празник.

Изводът е един: и двата празника – и СУРВА И КОЛЕДА са обичани,защото всички ЗАЕДНО – честваме светлината, добротата, здравето, благополучието, плодородието. И в двата празника се демонстрира желанието на хората за по-добър живот.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР