На 18 септември от 22.00 ч. по National Geographic започва

...
На 18 септември от 22.00 ч. по National Geographic започва
Коментари Харесай

Владислав Терзийски засне България отвисоко за поредица на National Geographic

На 18 септември от 22.00 ч. по National Geographic стартира четвъртият сезон на документалната поредност " Европа отвисоко ", а още.

Благодарение на съвременна дрон технология и уменията на професионален екип, страната ни ще бъде показана пред света по този начин, както не е виждана до момента. Основният дрон-оператор на серията е небезизвестният фотограф странник Владислав Терзийски, чиито фотоси и клипове от въздуха на естествени забележителности в България от дълго време са извънредно известни в обществените мрежи.

А " Дневник " употребява случая с идната премиера на епизода на " Европа отвисоко " за България, с цел да зададе няколко въпроса на Владислав Терзийски, който го снима.

 Рила с връх Мусала
© Владислав Терзийски, National Geographic

Рила с връх Мусала

И мате богат опит в снимането на естествените хубости на България отвисоко, само че до момента сякаш постоянно сте работил самичък. Предизвикателство ли беше да работите в екип, по сюжет и като цяло - за такава огромна продукция?

- Първоначално беше доста мъчно, тъй като, като се изключи че се снимаше от дрон и по сюжет, започнахме доста стремително със. Трябваше да качим генератор до мястото, с цел да можем да зареждаме батериите на дрона. На хижата, на която спяхме, не можехме да разчитаме на електричество.

Другото, което ни затрудни беше това, че трябваше да интервюираме хора, да ги снимаме от земя и трябваше да снимаме и с Go Pro-та, по едно и също време с дроновете, и цялата тази техника да се носи на тил.

Така че първото снимане може би беше най-ударното, само че таман привикнах бързо с всички компликации, които като цяло не ми се бяха случвали или най-малко не по този начин вкупом.

 Перперикон
© Владислав Терзийски, National Geographic

Перперикон

Как се стопираха на вас от National Geographic? Бяха ли виждали фотографиите Ви, които са извънредно известни в обществените мрежи в България .

- Всъщност бяха видели видеоклиповете, които върша, с красиви места от България - бяха попаднали на тях в " Ютюб ". По-скоро оттова потеглиха нещата.

Покрай снимането на серията за България попаднахте ли на място, което до момента не бяхте посещавал?

- Да, в Родопите снимахме един регион, който е към изворите на Арда. Там в никакъв случай не бях ходил и доста ме впечатли, тъй като отидохме есента и снимахме едно пренасяне на крави от лятната им паша към мястото, където ще прекарат зимата. Това може би беше единственото място, на което не бях ходил.

А препоръчахте ли Вие на екипа на продукцията някоя от локациите, които след това заснехте?

- Да, само че мисля, че и без да ги бях предложил, в общи линии огромна част щяха да съответстват - Велико Търново,, Мусала, Седемте езера - и тях сигурно бих ги предложил.

 Бузлуджа
© Владислав Терзийски, National Geographic

Бузлуджа

Разкажете малко за оборудването , с ко е то разполага една интернационална продукция на такова равнище, каквато е " Европа отвисоко "?

- На Седемте езера и на ни беше нужен генераторът, за който ви описах, тъй като нямаше електричество. През другото време съвсем постоянно бяхме покрай колата, а тя беше по този начин обзаведена, че да разполага с задоволително електричество, с цел да може да се зареждат батериите на дроновете без проблеми.

Цялото нещо се снима с три разнообразни дрона, като на всяка локация ползвахме два от тях.

 Небостъргачите на влизане в София
© Владислав Терзийски, National Geographic

Небостъргачите на влизане в София

Кои са обичаните ви места за снимане в България , отвън тези от поредицата ?

- Района към Кончето, върховете Вихрен и Тодорка, Родопите - язовирите Широка поляна, Беглик, към Пампорово. На морето - Синеморец, нагоре към Тюленово също.

Местата са доста в България. Белоградчик, примерно. Ние доста се чудехме дали да не снимаме и Белоградчик, само че по този начин се подредиха нещата, че просто не стигнахме до такава степен.

Само от небето над България ли снимате, или сте пресичали и граници с дрона си?

- О, много! (Смее се.) В Исландия, в Скандинавските страни - Норвегия, Швеция, доста постоянно в Алпите. В Гърция. В общи линии Европа - Франция, Италия.

 Дронът обикаля кран до небостъргачите
© Владислав Терзийски, National Geographic

Дронът обикаля кран до небостъргачите

А кои места отвън Европа мечтаете да добавите към портфолиото си?

- Бих се поразходил в Индия, Китай. Южна и Северна Америка. Просто местата, на които желая да отида са прекалено много. (Смее се). Австралия също. Дори в Русия тези обширни територии, в които не върви никой. Има какво да се види на доста места.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР