На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите – преди

...
На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите – преди
Коментари Харесай

Истории зад датата: Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май означаваме Международния ден на музеите – преди 43 години за първи път тематичният празник е маркиран тържествено след решение на Международният съвет. Повод за размисъл е самата дума „ музей “, която произлиза от гръцкото „ музейон “ или място, отдадено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

И вместо да завиждаме на южните съседи за цялостните с артефакти музейни зали и обектите с антично минало, можем с горделивост да съобщим, че още в самото начало на XX век – 1905 година и отново на тази дата – 18 май княз, Фердинанд открива първата музейна колекция с експозиция в Народен музей, който по-късно е преименуван на Археологически музей.

Първоначално в постройката е имало три сбирки, а през днешния ден емблематичната постройка в София съхранява една от най-богатите археологически сбирки на Балканския полуостров. Обектът е и третата най-стара непокътната до корниз вековна постройка на София след ротондата „ Свети Георги “ и катедралата „ Света София “, в случай че не броим дребните средновековни църкви към града.

Точно половин век ни дели и от предпоследната огромна законова смяна в страната не, която историята помни като Живковска конституция. На 18 май 1971 година по време на тържествено съвещание на Петото национално заседание е призната Конституция на Народна република България. Това става след референдум, извършен два дни по-рано, на който гласоподавателите са запитани дали утвърждават новата конституция.

С смяната се анулира настоящата досега Димитровска конституция (от 1947 г.). Според новата конституция „ Народна република България e социалистическа страна на трудещите се от града и селото, отпред с Работническата класа “ и „ Ръководната мощ в обществото и страната е Българската комунистическа партия “.

Основният закон дефинира и формите на публичната благосъстоятелност, които последователно прерастват „ в единна общонародна благосъстоятелност “, а стопанската система на страната се развива като „ част от международната социалистическа икономическа система “.

След приемането на новата конституция Тодор Живков става ръководител на новосъздадения Държавен съвет на Народна република България, с което придобива големи пълномощия. Живковската конституция е сменена от Конституция на Република България, призната през юли 1991 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР