На 18 август православната църква отбелязва успението на Св. Йоан

...
На 18 август православната църква отбелязва успението на Св. Йоан
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва успението на Св. Иван Рилски

 На 18 август православната черква отбелязва успението на Св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец. Той е настойник на българския народ и създател на Рилския манастир и е един от най-почитаните български светци. Св. Йоан Рилски е роден към 876 година в с. Скрино в Осоговската планина. Живее по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на принудително разпространяване на християнството в рамките на България.

 Според житието му, още като младеж той копнее да се посвети в работа на Бога, по тази причина напуща родното си място и постъпва в манастир. Но, откакто приема монашеството напуща манастира и стартира да се скита из българските земи. Св. Йоан Рилски обикаля Осоговско-Беласишките планини, Витоша, само че най-вече му харесала най-високата и безлюдна - Рила, по тази причина и тук по-късно основава едноименния манастир. Наречен от народа Чудотворец, тъй като славата му че, оказва помощ на хората в неволя и изцерява от тежки заболявания се разнесла из целия Балкански полуостров.

 Легендата споделя, че цар Петър I е отишъл от столицата Велики Преслав до Рила, с цел да се срещне с него само че монахът не поискал да се запознае с владетеля заради примирение. Св. Йоан Рилски приел плодовете и храната, само че не и златото, което царят му дарил. Християнското му примирение единствено нараснало славата и уважението, на което се радвал и нараснал броя на възпитаници, които идва ли при него. В края на живота си светецът се отдава на усамотение в молебствия Богу. Умира през 946 година и е заровен в дребната манастирска черква на Светата Рилска обител. Около 980 година мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 година унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско иго цар Асен I ги придвижва в столицата Търново през 1195 година

Св. Йоан Рилски е уважаван като общобългарски светец, само че славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия. В литературата е разказан като извънреден монах, причинител на не едно и две чудеса. Празникът на св. Иван Рилски се отбелязва на три дати - 18 август, 19 октомври и 1 юли. На 18 август се уважава Успението на Св. Иван Рилски - денят на неговата кончина. На 19 октомври - преместването на мощите на светеца от София във Велико Търново. Този празник е наименуван от локалните хора Ден на отеца. На 1 юли се отбелязва връщането на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител през 1469 година. И на трите празника респект към светеца отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в манастирската църква.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР