На 18.08.2021 г. е образувано производство за проверка за евентуална

...
На 18.08.2021 г. е образувано производство за проверка за евентуална
Коментари Харесай

КПКОНПИ установи несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

На 18.08.2021 година е формирано произвеждане за инспекция за възможна несъответственост при назначението на Соня Момчилова-Йовева за член на Съвет за електронни медии, оповестяват от КПКОНПИ.

Производството е почнало по сигнал от ръководителя на Съвет за електронни медии, съгласно който към датата на издаване на Указ на президента на Република България за назначението й, госпожа Момчилова е била едноличен притежател на капитала на комерсиално сдружение, а това опонира на наредбите на Закона за радиото и малкия екран (чл. 26 и член 27).

В хода на инспекцията на КПКОНПИ е открито, че към датата на издаване на президентския декрет (27.07.2021 г.), а и по-късно – до 05.08.2021 година, Соня Момчилова е едноличен притежател на капитала на „ План Це “ ЕООД.

В деня на издаването на указа тя е взела решение за приемане на съучастник във компанията, а на 30.07.2021 година му е трансферирала с контракт за покупко-продажба всички свои дружествени дялове и той е вписан в Търговския указател като притежател на капитала на сдружението на 5.08.2021 година

Същия ден госпожа Момчилова подписва заявления по реда на Закона за радиото и малкия екран, с които удостоверява, че дава отговор на нормативните условия и тя или член на фамилията й нямат частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ.

Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице.

Съобразно пълномощията си (чл. 13, алинея 1, т. 5 от ЗПКОНПИ), Комисията ревизира сигнали по отношение на декларациите за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и сезира органите по назначението на тези лица за предприемане на съответни дейности.

С решението си от през днешния ден КПКОНПИ изпраща събраните в хода на инспекцията доказателства на президента на Република България, като орган по назначение, за предприемане на нужните дейности по подготвеност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР